ΕΔΟΚ: Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αναγκαίες για να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) μετά την συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της, Ελευθέριος Γίτσας με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, την Τρίτη 26/10 στο υπουργείο, παρουσία του αντιπροέδρου της ΕΔΟΚ, μεταποιητή, Νικ. Φωτιάδη.

Ακολουθούν τα όσα ανακοίνωσε η ΕΔΟΚ:

«Χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πρακτική που εμποδίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο αρχικά της διαμαρτυρίας της ΕΔΟΚ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού και των συνομιλιών για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας της Διεπαγγελματικής οργάνωσης με το υπουργείο.

Ειδικότερα, όσον αφορά το πρώτο, θυμίζουμε πως σε επιστολή της ΕΔΟΚ, προ μηνός -μεταξύ άλλων- προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και πρόεδρο της ΕΝΠΕ, είχαν επισημανθεί «οι ανησυχίες των μελών μας σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών, η οποία θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει ότι:

Η Οργάνωση μας έχει γίνει δέκτης πολλών διαμαρτυριών από μέλη μας (επιχειρήσεις, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, έμποροι, κλπ.), σχετικά με μακροχρόνιες και δυσανάλογες καθυστερήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία σχεδιαζόμενων επενδύσεων, από πλευράς τους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε με την σειρά του ότι το υπουργείο έχει αντιληφθεί αυτό το πρόβλημα και ανέλαβε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μιας οριστικής και κυρίως αποτελεσματικής λύσης, σχεδιάζοντας τον νέο  Αναπτυξιακό Νόμο, που μόλις δημοσιοποιήθηκε και ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2022, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο 4399/2016.

Βασική καινοτομία  του νέου πλαισίου, το οποίο, αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προσεχώς, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, είναι ο κλαδικός/θεματικός χαρακτήρας του, καθώς θα στοχεύει και θα ενισχύει επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένων κλάδων.

Ταχύτερες αναμένεται να είναι και οι διαδικασίες έγκρισης, ένταξης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων στο νέο αναπτυξιακό, καθώς μέρος των διαδικασιών θα ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. ορκωτούς ελεγκτές).

Στόχος του υπουργείου, είναι η έγκριση των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται προς ενίσχυση στον Αναπτυξιακό Νόμο, να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες, έναντι των 600 και πλέον ημερών που ήταν ο μέσος χρόνος τα προηγούμενα έτη.

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, ότι είναι πάρα πολλές οι φωνές εκείνων που αντιδρούν με τον Νόμο αυτό, διότι για κάποιους βάλλεται σημαντικά ο  πελατειακός τους ρόλος, είτε γιατί κάποιοι έχουν βολευτεί με την εγκατεστημένη  παραβατικότητα.

Οι κ.κ. Γίτσας και Φωτιάδης, δήλωσαν ότι ο νέος Νόμος δίνει λύσεις σε παθογένειες ετών και θα βοηθήσει τον τομέα του κρέατος, να περάσει σύντομα σε μια νέα εποχή οργάνωσης και ανάπτυξης.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας για τον τομέα του κρέατος, όπως η είσοδος των  εγχώριων κρεάτων στον γαστρονομικό τουριστικό χάρτη, τα πρότυπα και οι πιστοποιήσεις αυτών, προγράμματα παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και ο αγώνας συνεχούς βελτίωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς, προς όφελος του παραγομένου προϊόντος, αλλά και όλων των επαγγελματιών του κάθε τομέα και της εθνικής οικονομίας.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ΕΔΟΚ θα είναι ο αρμόδιος συνομιλητής του υπουργείου Ανάπτυξης, σε θέματα που αφορούν όλον τον τομέα του κρέατος και την συμβολή του στην εθνική οικονομία».

You might also like