Ολ. Τελιγιορίδου: Ο κ. Λιβανός οφείλει στους κτηνοτρόφους λεκτική και έμπρακτη συγνώμη

Από τις 12 Οκτωβρίου καταθέσαμε ερώτηση με τη συνυπογραφή 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προειδοποιώντας για τα προβλήματα που διαφαίνονταν στην πληρωμή της επερχόμενης βασικής ενίσχυσης και ζητώντας την κατάργηση ή τροποποίηση της νέας ΚΥΑ που αφορά στην «Κατανομή Βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας».

Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου επέφερε διαχωρισμό για πρώτη φορά στην ηλικία των αμνοεριφίων και βρήκε εξ’ απήνης τους κτηνοτρόφους που είχαν ήδη υποβάλλει την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2021, λόγω της αναδρομικής ισχύος της.

Προειδοποιήσαμε εγκαίρως πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να υποστούν απώλεια ή μεγάλη μείωση στο δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή με την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια και τα αγροεφόδια.

Η ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την έγκαιρη προειδοποίησή μας αλλά προχώρησε στις 27/10 στην εφαρμογή της ΚΥΑ κόβοντας επιδοτήσεις ύψους 63 εκατ. ευρώ από τους πραγματικούς παραγωγούς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ΥπΑΑΤ και ο υπουργός  προέβησαν σε μια απαράδεκτη ανακοίνωση την ίδια μέρα (27/10) όπου αντί να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας των πληρωμών χαρακτήρισαν “σκυλιά που αλυχτάνε” τους κτηνοτρόφους που είδαν κομμένες τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν.

Εύλογα και δίκαια κτηνοτροφικοί φορείς προχωρούν αύριο σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Είμαστε στο πλευρό τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ζητάμε από την κυβέρνηση άμεση επανόρθωση της ζημιάς που προκάλεσε. Ο κ. Λιβανός οφείλει λεκτική και έμπρακτη συγνώμη προς τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.

You might also like