Ολ. Τελιγιορίδου: Αρνείται το ΥπΑΑΤ τις ευθύνες του για τη δόλια απόσπαση ενισχύσεων από επιτήδειους; (Video)

Συζήτηση στην Βουλή για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Παράνομη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης στην Π.Ε. Καστοριάς».

Το κείμενο της πρωτολογίας:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλημέρα.

Κύριε Υφυπουργέ, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται δόλιες και παράνομες ενέργειες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι έχει στηθεί μία διαδικασία απάτης για την υφαρπαγή ενισχύσεων από το εθνικό απόθεμα από επιτήδειους, εις βάρος πραγματικών αγροτών και εις βάρος του δημοσίου. Για παράδειγμα, στην Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς το 2020 δηλώθηκαν καλλιέργειες, οι οποίες είτε είναι απειροελάχιστες είτε είναι αδύνατο να υπάρχουν στην ΠΕ Καστοριάς λόγω των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κλοπή των ενισχύσεων. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 δηλώθηκαν 15.000 στρέμματα αμύγδαλα, τη στιγμή που η πραγματική καλλιέργεια δεν ξεπερνάει τα 365 στρέμματα. Δηλώθηκαν 20.580 στρέμματα ελαιώνες, τη στιγμή που στην Καστοριά δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγή ελιάς. Επίσης, 64.000 στρέμματα ιδιωτικοί βοσκότοποι, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα στρέμμα ιδιωτικού βοσκότοπου στην ΠΕ Καστοριάς.
Συνολικά μιλάμε για έναν σφετερισμό της τάξης των 3.360.000 από καταχραστές, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη οργή του αγροτικού κόσμου και των αγροτικών φορέων της περιοχής.

Χαρακτηριστικό της απάτης είναι ότι οι εμπλεκόμενοι, οι παρανομούντες, όταν αντιλήφθηκαν (άραγε με ποια διαδικασία;) ότι το 2021 στην ΠΕ Καστοριάς γινότανε τηλεπισκόπηση δεν δηλώθηκαν αυτά τα στρέμματα και υπήρξαν 56.000 λιγότερα στρέμματα στις δηλώσεις.

Ανάλογες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά, νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για ΚΥΔ από τη Μαγνησία που ενεργοποιεί δικαιώματα στην Κοζάνη.

Ερωτάσθε, λοιπόν, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αποκτά μορφή χιονοστιβάδας, έχετε προβεί σε έλεγχο κατανομής του Εθνικού Αποθέματος;

Έχετε πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους στις εν λόγω δηλωμένες εκτάσεις ώστε να πάρετε πίσω δικαιώματα που έχουν πάρει τα κυκλώματα με δόλια συμπεριφορά;

Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία, να ανακληθούν πίσω αυτά τα χρήματα και να δοθούν στους πραγματικούς αγρότες ώστε να μην υπάρχει και ο κίνδυνος κυρώσεων από την ΕΕ; Ευχαριστώ».

Το κείμενο της δευτερολογίας:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υφυπουργέ δεν αντιλαμβάνομαι στην αρχή της απάντησής σας εάν πρόκειται για νουθεσία ή για απειλή αυτό που είπατε για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκα. Και δεν ξέρω αν αυτή η απειλή αφορά εμένα ή αφορά τα δημοσιεύματα από τους αγροτικούς φορείς από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα για το «Πώς δούλεψε το κύκλωμα κλοπής του Εθνικού Αποθέματος» και για «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΠΕ Καστοριάς», τα οποία και καταθέτω στα πρακτικά.

Τα στοιχεία που δώσατε πραγματικά έχουν ένα ενδιαφέρον και θα ήθελα να τα καταθέσετε και να τα δούμε αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς τα συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία έχουνε δοθεί επίσημα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καστοριάς είναι τελείως διαφορετικά.

Και ξέρετε, μετά από χειρισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 3 χρόνων για τη διανομή του Εθνικού Αποθέματος, όπου υπάρχει πλήθος καταγγελιών, που έχουνε φτάσει στον εισαγγελέα, κύριε Υπουργέ, και το γνωρίζετε και το ερευνά και η δικαιοσύνη, δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν ισχύει αυτό και αν ισχύει να το πάμε στη δικαιοσύνη. Έχει ενεργοποιηθεί και αυτή η διαδικασία μετά από καταγγελίες αγροτικών φορέων.

Ξαναρωτάω, θα πάρετε πίσω τα χρήματα που έχουν δοθεί σε ανθρώπους επιτήδειους;

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι φαίνεται εσωτερική πληροφόρηση όταν από χρονιά σε χρονιά αλλάζουν οι δηλώσεις;

Θα το σπάσετε αυτό το απόστημα; Θα γίνουν σε όλη τη χώρα επιτόπιοι έλεγχοι, ώστε να λυθεί αυτό το θέμα και τα χρήματα αυτά να τα παίρνουν οι πραγματικοί αγρότες και όχι οι επιτήδειοι;

Ευχαριστώ».

 

You might also like