Παρεμβάσεις της ΕΕ και για τις ζωοτροφές ζήτησε ο Λιβανός στο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ

«Είναι σημαντικό για το μέλλον της ΕΕ που όλοι οραματιζόμαστε σε έκτακτες συνθήκες σαν κι αυτές που ζούμε σήμερα να έχουμε το θάρρος και την πολιτική βούληση να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα στήριξης»

Στις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός ζήτησε από τους συναδέλφους του και τον Ευρωπαίο Επίτροπο η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών που βάλλονται από τις φυσικές καταστροφές και την κρίση της πανδημίας Covid-19.

Στην παρέμβασή του, ο ΥπΑΑΤ ανέδειξε τις τρέχουσες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, λόγω πολλαπλών παραγόντων, με σημαντικότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της συνδυαστικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των μεταφορικών εξόδων και φυσικά των καυσίμων και της ενέργειας.

 

 

Συγκεκριμένα ζήτησε:

α. Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής.

β. Πόρους στήριξης για τα προϊόντα μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής  όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας όπως στην ελιά.

Το κόστος των ζωοτροφών

Στην παρέμβασή του ο κ. Λιβανός επισήμανε: «Θέλω να τονίσω ξανά ότι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών επηρεάζει σημαντικά την κτηνοτροφία σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερες, λόγω υπερβολικού μεταφορικού κόστους, είναι οι επιπτώσεις στις ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα, η Κρήτη, η Λέσβος και πολλά μικρά και μεγάλα νησιά των Ελληνικών θαλασσών, όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με παραγωγή μοναδικών, ποιοτικών προϊόντων». Σημείωσε, δε, ότι «αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, την παράταση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 και τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκύπτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την πρωτογενή παραγωγή στην Ένωση, με επακόλουθη μείωση στο εισόδημα των γεωργών».

 

 

Στήριξη των προϊόντων στις πληγείσες περιοχές

Ο υπουργός επεσήμανε ότι: «Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλοι οραματιζόμαστε, σε έκτακτες συνθήκες σαν και αυτή που ζούμε σήμερα, να έχουμε το θάρρος και την πολιτική βούληση να λάβουμε τα ανάλογα έκτακτα μέτρα στήριξης τόσο με εθνικούς, όσο με Ενωσιακούς πόρους. Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή της  Ένωσης και την κοινωνική συνοχή των περιφερειών μας, προκειμένου να μπορεί η Ευρώπη να πρωτοπορεί στη σύγχρονη γεωργία».

Στρατηγική της ΕΕ για τα Δάση το 2030

Ο κ. Λιβανός αναφερόμενος στην στρατηγική της ΕΕ για τα δάση έως το 2030 τόνισε: «Η συνολική διαχείριση των δασών μας μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος όλων. Οι αρμοδιότητες των κρατών μελών και η αρχή της επικουρικότητας μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με τις οριζόντιες αρμοδιότητες της Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας έτσι τον πρωτοπόρο και ηγετικό ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο».

You might also like