ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ: Δωρεά της οικογενείας Παντελιάδη το νέο κτήριο του Λυκείου (Video)

Ξεκίνησε πρόσφατα η ανέγερση του νέου κτηρίου του Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί δωρεά της οικογένειας Παντελιάδη του Ομίλου «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΟΠΤΙΜΑ – ΜΕΤΡΟ – MYMARKET», προς το σχολείο όπου φοίτησε ως οικότροφος ο ιδρυτής του Ομίλου, Παντελής Παντελιάδης, αποφοιτώντας το 1954. Σήμερα είναι ομότιμος Έφορός της, με τον γιο του Στέφανο να είναι τα τελευταία χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εφόρων.

Ο κ. Παντελής Παντελιάδης -θερμός υποστηρικτής του έργου της Σχολής- διατηρεί στενούς δεσμούς μαζί της, έχει υπηρετήσει ως Έφορος στη Διοίκησή της και προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες, σε αναγνώριση όσων του προσέφερε η φοίτηση σε αυτήν. Ο κύκλος της σχέσης αυτής ολοκληρώνεται με την πρόσφατη απόφαση της οικογενείας Παντελιάδη, να χρηματοδοτήσει πλήρως την οικοδόμηση του νέου κτηρίου για το Λύκειο της Σχολής.

 

 

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ιδρύθηκε το 1904 και σήμερα προσφέρει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία ως τις μεταπτυχιακές σπουδές, με προσήλωση στη δυναμική συνύπαρξη θεωρίας και πράξης. Η Σχολή εμφύσησε στον Παντελή Παντελιάδη την αγάπη και τον σεβασμό για τη γη και τα ζώα, του δίδαξε τις βέλτιστες αγροτικές κι επιχειρηματικές πρακτικές και του έδωσε τα εφόδια για τη επιχειρηματική του σταδιοδρομία. Δυο σταθμοί, η απόκτηση της «ΗΠΕΙΡΟΣ» το 1997 και η δημιουργία της πρότυπης «Φάρμας ΗΠΕΙΡΟΣ» το 2019, τον έφεραν κοντά στην παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα και του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το διαχρονικό όραμά του: Να στηρίξει έμπρακτα, με έρευνα και τεχνογνωσία, τον σύγχρονο Έλληνα κτηνοτρόφο.

 

 

Το «Λύκειο Παντελής Παντελιάδης» («P. Panteliadis High School») θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει την ερχόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός κτηριακού όγκου που θα είναι συμβατό με τα υφιστάμενα σχολικά κτήρια, όπως και με την αισθητική της ενδιάμεσης πλατείας, η οποία πρόσφατα ανακατασκευάστηκε. Ήδη έχει κατεδαφιστεί τμήμα του ενός διδακτηρίου και στη θέση του κατασκευάζεται το νέο κτήριο, στο οποίο θα διαμορφωθούν οκτώ αίθουσες διδασκαλίας με «μέτωπο» στην πλατεία. Θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο, συνολικής επιφάνειας 810 τετραγωνικών μέτρων κύριας χρήσης και 405 τετραγωνικών μέτρων υπόγειο.

 

 

Στον πρώτο όροφο, πάνω από τους χώρους διοίκησης του ισογείου, θα διαμορφωθούν δύο κοινόχρηστοι χώροι εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Το κτήριο θα καλύπτει τις προδιαγραφές του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) που προβλέπει εκτεταμένο εμβαδόν ανοιγμάτων για το φυσικό φωτισμό του κάθε χώρου, περίπου εννέα τετραγωνικών μέτρων ανά αίθουσα. Να σημειωθεί ότι ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός έχει στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου κατά τη λειτουργία, αλλά και την κατασκευή του, ενώ με την νέα προσθήκη, εξασφαλίζεται η διατήρηση της υφισταμένης διαμόρφωσης της πλατείας. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό πραγματοποίησε το γραφείο «406 architects», το οποίο ολοκλήρωσε και τη μελέτη του «Γυμνασίου Χασιώτη» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

You might also like