ΠΟΚΚ: Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο για POS και ένταξη σε ΕΣΠΑ

Την Κυριακή 21η Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία δια ζώσης συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΚΚ, η συνάντηση διεξήχθη μέσα σ’ ένα ευνοϊκό κλίμα. Στη συζήτηση που έγινε, οι εκπρόσωποι της ΠΟΚΚ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο. Την ΠΟΚΚ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Σάββας Κεσίδης, ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Κακαφίκας και η ταμίας, Διαλεχτή Παυλάκη.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΚΚ, έγινε λόγος για:

  • Το ποσοστό προμήθειας τραπεζών από τα κρεοπωλεία μέσω POS

«Αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί για τις συναλλαγές με πιστωτική/χρεωστική κάρτα, οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων. Το γεγονός δημιουργεί προϋποθέσεις συνύπαρξης της ανάγκης του καταναλωτή να μη χρησιμοποιεί μετρητά λόγω Covid-19, με τις φοροαπαλλαγές που προκύπτουν από τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το υπερβολικό ποσοστό, κατ’ εμάς, το οποίο παρακρατούν τα τραπεζικά ιδρύματα ως προμήθεια για τις συναλλαγές πράγμα το οποίο, ως κλάδος, έχουμε θέσει στο παρελθόν στο κύριο συνδικαλιστικό μας όργανο, τη ΓΣΕΒΕΕ.
Έτσι, ζητήθηκε από τον υφυπουργό η προσωπική του παρέμβαση, ώστε με ταυτόχρονες πιέσεις του υπουργείου οικονομικών να φέρουμε τις συστημικές τράπεζες στο τραπέζι του διαλόγου. Δηλαδή, με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις να γίνει προσπάθεια να μειωθεί η εν λόγω προμήθεια σε ποσοστά, τα οποία θα αφήνουν περιθώριο στον επαγγελματία, όπως ακριβώς γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

  • Αναβάθμιση φορολογικών-ταμειακών και ζυγιστικών μηχανών

«Παράλληλα, συζητήσαμε με τον υφυπουργό το θέμα της  αναβάθμισης όλων των    ηλεκτρονικών συστημάτων που σχετίζονται με το κρεοπωλείο. Όμως η εγκατάσταση ζυγιστικών και ταμειακών μηχανών τελευταίας τεχνολογίας είναι ένα σημαντικό κόστος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κάθε καταστήματος.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα νέα φορολογικά μέτρα είναι απαραίτητη, σε αρκετές περιπτώσεις, η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου γεγονός που απαιτεί την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή-εκτυπωτή- λογισμικού για την έκδοση τιμολογίων και σύνδεση με την εφορία. Όλα αυτά, επιφέρουν πρόσθετα οικονομικά βάρη στον εκάστοτε συνάδελφο.
Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε και προτείναμε στον κύριο υφυπουργό να υπάρξει μια χρηματοδότηση-πριμοδότηση όλων των κρεοπωλείων μέσω της υπαγωγής μας σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την οικονομική διευκόλυνση των συναδέλφων του κλάδου μας».

  • Καταβολή εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης και δωρόσημο

«Για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έχει σταματήσει εδώ και κάποια χρόνια η  παροχή του δώρου των Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας κατά τους θερινούς μήνες που αποσκοπούσαν στην οικονομική ενίσχυση της σύνταξής τους.

Όμως, όλοι οι επαγγελματίες που απασχολούν υπαλλήλους καταβάλλουν εισφορές σε αυτές τις τρείς περιόδου των οποίων το συνολικό κόστος είναι ισόποσο με επιπλέον δύο μήνες εισφορών.

Διερωτώμεθα λοιπόν, εφ’ όσον οι συνταξιούχοι δεν καρπώνονται τα ποσά αυτά στις αντίστοιχες περιόδους, όπως γινόταν παλαιότερα, που καταλήγουν τα χρήματα αυτά που καταβάλλει ο κάθε επαγγελματίας»;

«Τελειώνοντας, ως ΠΟΚΚ, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε, αλλά και τη βοήθεια που υποσχέθηκε να παρέξει στον κλάδο μας με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων μας».

You might also like