ΣΕΚ: Παρέμβαση της κυβέρνησης άμεσα, για να σωθεί η κτηνοτροφία

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς, όπως γράφει στην επιστολή του, προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, σε μια χρονική συγκυρία όπου το κόστος παραγωγής αυξάνεται δραματικά, έρχεται και η διαχειρίστρια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) να απαιτήσει με τελεσίγραφο τα οφειλόμενα ποσά από κτηνοτροφικά δάνεια, γεγονός που το ΣΕΚ χαρακτηρίζει «θηλιά στο λαιμό των κτηνοτρόφων».

Δάνεια που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, άτοκα αρχικά, τώρα είναι φορτωμένα με τεράστια ποσά τόκων και η διαχειρίστρια εταιρεία έχει προχωρήσει σε δέσμευση των λογαριασμών των κτηνοτρόφων στις τράπεζες, με αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι ν’ αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα ζώα τους, όπως και άλλες απαραίτητες εισροές.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιµε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιµοι Κύριοι Υπουργοί,

Μια σφιγμένη θηλιά στο λαιμό των κτηνοτρόφων αποτελεί η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές ενέργεια κ.λπ.). Αλλά σαν να μην έφθανε αυτό, ήρθε να εντείνει το σφίξιμο μέχρι ασφυξίας, η απαίτηση της διαχειρίστριας εταιρίας των δανείων των κτηνοτρόφων της πρώην ΑΤΕ, στέλνοντας εξώδικα με διαταγές πληρωμών, εντός τριών ημερών, όλου του οφειλόμενου ποσού. Τα δάνεια αυτά που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, άτοκα αρχικά, τώρα είναι φορτωμένα με τεράστια ποσά τόκων.
Ήδη η εταιρία έχει προχωρήσει σε δέσμευση των λογαριασμών των κτηνοτρόφων στις τράπεζες, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα ζώα τους, όπως και άλλες απαραίτητες εισροές. Αυτό σημαίνει ξαφνικός «ΘΑΝΑΤΟΣ» της παραγωγής. Ήδη οδηγούνται σε σφαγή χιλιάδες ζώα. Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή την καταστροφή. Ζητάμε άμεσα:

  • Να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των κτηνοτρόφων
  • Να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ιδιοκτήτης αυτών των δανείων, μέσου του ΤΧΣ, την ευθύνη του, διαγράφοντας τους τόκους και τα πανωτόκια και ρυθμίζοντας το υπόλοιπο ανεξόφλητο του αρχικού κεφαλαίου σε 180 δόσεις
  • Να ψηφιστεί το ακατάσχετο των κατοικιών και των στάβλων των κτηνοτρόφων
  • Να σταματήσετε τώρα τη διάλυση της κτηνοτροφίας, ενός από τους σημαντικότερους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που παράγει πολύτιμα προϊόντα (κρέας, γάλα κ.α.) τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά και στηρίζοντας το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο».
You might also like