ΣΕΚ: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θεσμικά ζητήματα, καθώς και προβλήματα που έχουν προκύψει με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε στις 24/2 με εκπροσώπους από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου και ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ, Κώστας Μπαγινέτας και ο βουλευτής Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο ΣΕΚ κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας της χώρας, η οποία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Προέταξε το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει σε χιλιάδες, κύρια αγελαδοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους και λιγότερο σε αιγοπροβατοτρόφους, μετά τις διαταγές πληρωμών και κατάσχεσης των λογαριασμών τους στις συστημικές τράπεζες από την εκκαθαρίστρια εταιρία της ΑΤΕ.

Παρέδωσε ενδεικτικά στον υπουργό μια απαίτηση πληρωμής από κτηνοτρόφο που ενώ το αρχικό κεφάλαιο του άτοκου και εγγυημένου δανείου από το κράτος είναι 36.600 ευρώ, η απαίτηση πληρωμής  είναι 669.390 ευρώ. Αυτό σημαίνει ξαφνικός «θάνατος» για χιλιάδες κτηνοτρόφους. Ζήτησε να αρθούν άμεσα οι κατασχέσεις λογαριασμών, να διαγραφούν οι τόκοι, να διαγραφεί το 50% του αρχικού κεφαλαίου και να ρυθμιστούν τα υπόλοιπα για αποπληρωμή σε 15 χρόνια για όλους τους κτηνοτρόφους.

Το δεύτερο κυρίαρχο πρόβλημα που μαστίζει τώρα την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία είναι η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια κ.α.)

Ο ΣΕΚ ζήτησε συγκεκριμένη στήριξη στο σύνολο της κτηνοτροφίας (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία) με ένα ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου. Η απάντηση ότι ενδέχεται να διαθέσει η κυβέρνηση μόνο 40 εκατ. ευρώ είναι απαράδεκτη και κοροϊδία και δεν καλύπτει ούτε ένα ελάχιστο μέρος της αύξησης των τιμών των  ζωοτροφών και της ενέργειας. Ακόμα τέθηκε το ζήτημα της Γενετικής Βελτίωσης και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών  στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση, τις επόμενες ημέρες όπως και τα υπόλοιπα θέματα.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, ότι εάν δεν χρηματοδοτήσει άμεσα το κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, η κτηνοτροφία τελειώνει και θα δημιουργηθεί επισιτιστική κρίση. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση αντιπροσωπείας των μπλόκων με τα συναρμόδια υπουργεία  Οικονομικών, Ενέργειας και ΥπΑΑΤ οδηγούν μαθηματικά στην μη παραγωγή τροφίμων φυτικής και ζωικής παραγωγής, και βέβαια η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε όσους καταφέρουν να παράξουν, θα μετακυληθεί στους καταναλωτές προκαλώντας κοινωνική έκρηξη.

Κάλεσαν τέλος, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιληφθεί άμεσα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πρωτογενής παραγωγή που τροφοδοτεί με τρόφιμα την χώρα και με χιλιάδες εργαζόμενους, πολλούς κλάδους της οικονομίας, ώστε να δώσει λύσεις σ’ αυτά.

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας

You might also like