Ουκρανία: Ετοιμότητα των σιδηροδρόμων για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων

Ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία είναι έτοιμος να οργανώσει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με τρένα επειγόντως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδοσιακά εξάγει το σιτάρι της με πλοία.

«Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές σιτηρών της οποίας καλύπτουν το 11% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της στο έλαιο από ηλιοτρόπιο αντιστοιχεί σε ποσοστό 55%» όπως ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προκειμένου να αποτρέψουμε μία παγκόσμια διατροφική κρίση και να διασώσουμε τις ουκρανικές εξαγωγές, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να οργανώσουν επειγόντως τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τρένα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η Ουκρανία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο απόφαση των Αρχών.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το βράδυ, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιέλαιου.

Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.

Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, όμως η ρωσική εισβολή διαταράσσει τις εξαγωγές και απειλεί την παραγωγή. Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγές χώρες γεωργικών πρώτων υλών.

Ήδη η τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Η Ρουμανία δεν βλέπει κάποια ανάγκη μείωσης των εξαγωγών σιτηρών για την ώρα

Η Ρουμανία έχει αρκετά αποθέματα σιτηρών και τροφών για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές των σιτηρών της, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας Αντριάν Σεσνόιου.

Οι εισαγωγείς σιτηρών αναζητούν εναλλακτικές πηγές σιτηρών και καλαμποκιού, καθώς η ρωσική εισβολή διακόπτει τις ουκρανικές εξαγωγές, όπως δήλωσαν εμπορικοί κύκλοι στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Ρουμανία είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικός προμηθευτής σιτηρών, εξάγει μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά εκτός της πολεμικής ζώνης, ενώ θεωρείται ως εναλλακτική πηγή προμήθειας σιτηρών από εμπορικούς κύκλους του αναφερόμενου τομέα.

«Παραδοσιακά είμαστε μία εξαγωγική χώρα, επειδή παράγουμε περισσότερες ποσότητες από αυτές που καταναλώνουμε» δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

You might also like