Περισσότεροι από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί στην Πρέσπα από τη γρίπη των πτηνών

Μαζική θανή Αργυροπελέκανων από τη γρίπη των πτηνών διαπιστώθηκε στη Μικρή Πρέσπα, όπου σε αποικίες καταμετρήθηκαν 574 νεκρά πουλιά.

«Είναι εκρηκτικό το φαινόμενο, καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τις 5/3, καταγράψαμε 574 νεκρούς Αργυροπελεκάνους και στη λίμνη Χειμαδίτιδα ακόμη 24», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, τονίζοντας ότι πέρσι είχαν βρεθεί 70 νεκρά πουλιά.

Ωστόσο, όλες οι αρμόδιες αρχές ήταν σε επιφυλακή φέτος μετά και την θανή περισσότερων από 6.000 γερανών στο Ισραήλ, στα τέλη του έτους, από τη γρίπη των πτηνών.

«Στις μετρήσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στις αποικίες, χρησιμοποιώντας drone και τηλεσκόπια, είδαμε τα νεκρά πουλιά, σε αριθμό που δεν έχει ξαναγίνει» τονίζει η κα. Μαλακού. Δείγματα νεκρών ζώων, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον Δήμο Πρεσπών, στάλθηκαν στην κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτό που πρωτεύει είναι η συλλογή, με όλα τα μέτρα προστασίας, των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. Ήδη πάντως, έχουν ειδοποιηθεί για το φαινόμενο όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί και οι διασυνοριακοί εταίροι, όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» εξηγεί η κ. Μαλακού.

Μάλιστα, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκαν νεκρά είναι δύσκολα προσβάσιμη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού που διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προσεγγίσει τις απομακρυσμένες αποικίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Πρεσπών Μιχάλη Πετράκο, έχει ζητηθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, η συμβολή του στρατού για την περισυλλογή των πουλιών.

«Σκεφτείτε ότι ο Αργυροπελεκάνος που είναι χαρακτηρισμένο ως “σχεδόν απειλούμενο” είδος, είναι μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα οπότε απαιτούνται μεγάλα πλεούμενα μέσα για να απομακρυνθούν τα νεκρά» διευκρίνισε η κ. Μαλακού προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα η περισυλλογή.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όπως μας έχει συσταθεί από τα πρωτόκολλα. Δεν συστήνεται η χρήση απολυμαντικών στις αποικίες αλλά η άμεση απομάκρυνση των νεκρών προκειμένου μάλιστα και μέχρι τον Μάιο να μπορέσουν να φωλιάσουν ξανά Αργυροπελεκάνοι».

Λήψη μέτρων πρόληψης στους κατοίκους

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το Δήμο Πρεσπών, ενημερώνονται οι κάτοικοι οικόσιτων πουλερικών σχετικά με την ανάγκη λήψης απαραίτητων μέτρων πρόληψης μετά από κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

-Τα οικόσιτα πουλερικά δεν πρέπει να μένουν σε ανοιχτούς και μη περιφραγμένους χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς, κλπ.) σε όλη την περιοχή του Δήμου Πρεσπών.

-Τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, όπου τόσο τα ανοίγματα τους όσο και οι εξωτερικές δεξαμενές από τις οποίες ποτίζονται πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα (πυκνό δίχτυ σκίασης, συρματόπλεγμα κλπ.) που να αποκλείουν την επαφή ή την έκθεσή τους με άγρια πτηνά.

-Οι κάτοχοι των οικόσιτων πουλερικών πρέπει να διατηρούν τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες σε χωριστούς χώρους από τα άλλα είδη πουλερικών (κότες κλπ.).

-Οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κλπ.

Υπάλληλοι παρεμφερών υπηρεσιών, μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων, μέλη Αλιευτικών Συλλόγων, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, το Φορέα Διαχείρισης ή την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Σε περιπτώσεις χειρισμού τέτοιων πτηνών πρέπει να λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας.

ΥπΑΑΤ: «Καμία ανησυχία»

Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για μετάδοση στον άνθρωπο του ιού της γρίπης των πτηνών που έπληξε αποικία Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνει πως περιστατικά θανάτων εμφανίσθηκαν επίσης στις λίμνες της Καστοριάς και Χειμαδίτιδας.

Όπως αναφέρει η γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για επιζωοτία που εδώ και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στη χώρα μας εμφανίσθηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, όπως γνωστοποιείται, έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τους κάτοχους συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λπ.) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές των περιοχών που έχουν εμφανισθεί περιστατικά.

Τέλος, κάνει γνωστό πως έχουν ενημερωθεί, επίσης, οι Φορείς Διαχείρισης των λιμνών της περιοχής, ιδιαίτερα των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυνηγετικοί σύλλογοι και κάθε αρμόδια αρχή.

Αποφασίστηκε η περισυλλογή των νεκρών Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα

Η περισυλλογή των εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών στη Μικρή Πρέσπα, αλλά και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε πριν από λίγο, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρέπων, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη, του δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Πασχαλίδη, εκπροσώπων του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Φλώρινα.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί περί τα 700 πουλιά, κυρίως Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκανοι, να κείτονται νεκρά στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας, ενώ μικρότερος αριθμός, περίπου 30, έχει εντοπιστεί στη λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο, ενώ μόλις ένας στη λίμνη Ζάζαρη. Επίσης, μικρός αριθμός νεκρών Αργυροπελεκάνων έχει εντοπιστεί και στη λίμνη της Καστοριάς. Μικροβιολογικές εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν από το μικρόβιο της γρίπης των Πτηνών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στον ιό της γρίπης των πτηνών, ανέφερε ότι «δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο» ωστόσο, όπως τόνισε, «η σπουδαιότητα του βιότοπου μας των Πρεσπών μάς υποχρεώνει να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα, ώστε να προστατεύσουμε την ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής». Προανήγγελλε την εμπλοκή του Στρατού, αλλά και την παρουσία πιστοποιημένων εταιρειών που θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, ενώ επισήμανε ότι «έχουν βρεθεί και οι αναγκαίο πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος».

Πρόκειται για ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα και σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, «αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στην Ευρώπη».

Η κ. Μαλακού εξέφρασε τους φόβους της για την εξάπλωση της γρίπης και σε άλλους υδροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση. «Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και αποτελεσματικός, να μην εξαντλείται μόνο σε μια περιοχή αλλά να περιλαμβάνει και άλλους υδροβιοτόπους, γιατί ο ιός της γρίπης μπορεί να επεκταθεί και σε αλλά πουλιά» τόνισε η κ. Μαλακού.

Το παραπάνω ενδεχόμενο ανησυχεί τους ειδικούς γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ως προς τη μετάδοση του ιού σε πληθυσμούς πουλιών που βρίσκονται σε μεγαλύτερους αριθμούς, όπως οι κορμοράνοι που συνήθως συνεργάζονται με τους Αργυροπελεκάνους στην αναζήτηση της τροφής. Όπως αναφέρει Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον Σταθμό περίθαλψης Αγρίων Ζώων του Δήμου Καστοριάς, «η γρίπη των πτηνών έχει ήδη μεταδοθεί και σε ορισμένα ζευγάρια Κύκνων που φωλιάζουν στη λίμνη», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μετάδοσης και στις αποικίες των κορμοράνων που στη λίμνη της Καστοριάς βρίσκονται σε υπερπολλαπλάσιους αριθμούς.

Αναφέρεται επίσης ότι τα πουλιά όσο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή γιατί με τη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας θα αρχίσουν να αποσυντίθεται ταχέως απειλώντας την ασφάλεια της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στο κόσμο. Σύμφωνα με την Μυρσίνη Μαλακού, «στην Πρέσπα υδροβιούν περίπου 4.000 Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκάνοι και αποτελούν το 20% του παγκόσμιου αποθέματος».

Στην επιχείρηση περισυλλογής των πουλιών θα συμμετάσχει κλιμάκιο Μηχανικού, όπου θα αναπτύξει πλωτά μέσα στη Μικρή Πρέσπα, όπου με τη σειρά τους τα ειδικά συνεργεία που θα συσταθούν τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προφύλαξης θα συγκεντρώνουν τα νεκρά πουλιά.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, η επιχείρηση περισυλλογής θα ξεκινήσει άμεσα και η αποτέφρωση των Αργυροπελεκάνων θα γίνει σε δύο πιστοποιημένους κλιβάνους στην περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης.

Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Πρεσπών, τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών κατευθύνθηκε στο πεδίο ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου φωλιάζουν οι Αργυροπελεκανοι και με κιάλια παρατήρησε τις φωλιές που κείτονται τα νεκρά πουλιά.

Ανάλογη σύσκεψη με την παρουσία του κ. Αμυρά πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Καστοριάς με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της περιοχής.

You might also like