Επιμελητήριο Ρεθύμνης: Την άμεση λήψη μέτρων αποφασιστικής στήριξης του κλάδου παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών

Την άμεση λήψη μέτρων αποφασιστικής στήριξης, του κλάδου παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών -ενός τόσο σημαντικού κλάδου όπως χαρακτηρίζεται- για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, ζητάει το Επιμελητήριο Ρεθύμνης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στις 14/3 η διοίκηση του Επιμελητηρίου στο Ρέθυμνο και το οποίο κοινοποιείται και στους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Στύλιο και Σ. Κεδίκογλου, τα μέλη της διοίκησης κάνουν λόγο για έντονη, υπαρξιακή, αγωνία επιχειρήσεων – μελών του, τα οποία δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών. Αγωνία που αφορά όπως τονίζουν: «…όχι μόνο στην δραματική ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας του κύματος ανατιμήσεων στις τιμές των εισροών που το διαμορφώνουν (ενέργεια και πρώτες ύλες) -αλλά, κυρίως- στη διαφαινόμενη επερχόμενη ανεπάρκεια δημητριακών, τα οποία αποτελούν τις βασικές πρώτες ύλες».

Όπως εξηγούν στο έγγραφο: «Οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε στρεβλώσεις που προϋπήρχαν της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, αλλά που το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Το γεγονός της δραματικής αυτής πολεμικής εμπλοκής έχει οδηγήσει σε συνεχείς ανατιμήσεις των διεθνών τιμών δημητριακών, του καλαμποκιού και της σόγιας, μεταξύ άλλων. Περισσότερο ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός της διαφαινόμενης επερχόμενης έλλειψης καλαμποκιού, κύριας πρώτης ύλης ζωοτροφών, αφού η Ουκρανία συγκαταλέγεται στις πρώτες 4 χώρες του πλανήτη στις εξαγωγές, τροφοδοτώντας κυρίως την ευρωπαϊκή αγορά».

Το ζήτημα αυτό είναι μεγάλης σημασίας για το Νομό Ρεθύμνου καθόσον, ο Νομός έχει πολύ σημαντική συμμετοχή στην εκτροφή αιγοπροβάτων, στην παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και ταυτόχρονα πολύ σημαντικές, για τον Μεταποιητικό τομέα της Κρήτης, μονάδες παραγωγής και τυποποίησης ζωοτροφών. Οι αρμόδιοι για το θέμα αλλά και η διοίκηση του Επιμελητηρίου δηλώνουν ενήμεροι για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες υπουργείου και κυβέρνησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση της στήριξης της αγοράς ζωοτροφών, όπως και για τις προτάσεις, για θεσμοθέτηση κινήτρων για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών. Εν όψει και της επικείμενης, συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, «…να εξετάσετε και να θέσετε προς θέσπιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την προσωρινή απαγόρευση της διάθεσης του καλαμποκιού ως βιοκαύσιμο, προκειμένου οι διαθέσιμες ποσότητες να διοχετευτούν για ζωοτροφές, την μόνιμη και στρατηγική πρωτοβουλία στήριξης μέσω κινήτρων της ευρωπαϊκής παραγωγής βασικών δημητριακών (staple crops), για τη δημιουργία σταθερών Ευρωπαϊκών Στρατηγικών Αποθεμάτων καθώς και την έκτακτη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων μας για την μερική κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής τους, στο οποίο συμμετέχουν τα καύσιμα, η αγορά ζωοτροφών και η ηλεκτρική ενέργεια».

Τέλος, ζητείται να προωθηθεί το αίτημα για ευελιξία, αναφορικά με τους κανονισμούς αποδέσμευσης των σχετικών Ευρωπαϊκών κονδυλίων στήριξης, καθ’ όλο το διάστημα διάρκειας της έκτακτης αυτής κατάστασης, καθώς και η έγκαιρη έναρξη της ετήσιας προθεσμίας ενεργοποίησης δικαιωμάτων οικονομικής ενίσχυσης αγροτών, προκειμένου, στη συνέχεια οι δικαιούχοι με τη χρήση της «Κάρτας του Αγρότη» να έχουν τη δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης των παραγωγικών τους δαπανών, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας.

You might also like