Κ. Φραγκογιάννης: «Θα διασφαλίσουμε τους Έλληνες εξαγωγείς και αγρότες να βρούν τον δρόμο τους σε υποκατάστατες αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας»

Τις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας να αντιμετωπιστούν οι “σημαντικές επιπτώσεις” από την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στη συζήτησή που είχε με τον διευθυντή του thepresident.gr, Γιώργο Μουρούτη.

“Υπάρχουν 43 ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία που υφίστανται τις επιπτώσεις του πολέμου. Υπάρχει αδυναμία εισαγωγών πολλών προϊόντων από την Ουκρανία και τη Ρωσία, υπάρχουν επιπτώσεις που έχουν σχέση με προϊόντα αγροτικού χαρακτήρα που δεν μπορούν να εξαχθούν” εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης και πρόσθεσε: “Εμείς ως Οικονομική Διπλωματία, που εξυπηρετεί και υποστηρίζει την Εξωστρέφεια της χώρας, προσπαθούμε να βρούμε άλλες αγορές, να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς και οι Έλληνες αγρότες θα βρουν τον δρόμο τους σε υποκατάστατες αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να διασφαλίσουμε ότι οι πρώτες ύλες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Επίσης, το ενεργειακό, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και μας απασχολεί, όπως και όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, στην κατεύθυνση του να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι και θα διασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια καταρχάς και ένα λογικό κόστος κατά δεύτερον”.

Ερωτηθείς σχετικά με τον βηματισμό της παγκοσμιοποίησης μετά την πανδημία και τώρα τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, εξέφρασε την άποψη ότι “αυτό το αλαλούμ της παγκοσμιοποίησης θα συνεχιστεί αλλά θα μπούνε κανόνες, πλαίσια. Θα δημιουργηθεί ένα όριο μέχρι το οποίο μπορεί κάποιος να λειτουργήσει, να εμπορευτεί, να υπηρετήσει την παγκοσμιοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων και υπηρεσιών ανά τον κόσμο”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη νέα δομή, της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, τα επιτεύγματά της κατά την τελευταία τριετία και τους μελλοντικούς στόχους. Μίλησε για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας το οποίο δεν παρουσιάστηκε επίσημα λόγω του πολέμου, όπως είπε, αλλά λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς και για τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) σε Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ) για χρηματοδότηση, εγγυήσεις και ασφάλιση των ελληνικών εταιριών στη δραστηριοποίησή τους στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε την ένταξη της ιδιότητας του επιστημονικού διπλωμάτη αρχικά στο προξενείο της Βοστώνης, η οποία θα επεκταθεί και αλλού, τονίζοντας το μεγάλο πλεονέκτημα των ελληνικής καταγωγής διαπρεπών επιστημόνων που διαθέτει η χώρας μας.

Ως υπόδειγμα επιχειρηματικής αποστολής χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών τη “στοχευμένη” αποστολή στη Σαουδική Αραβία, για την οποία, όπως σημείωσε, θα υπάρξει συνέχεια μ’ ένα “follow up” μέσα στο Μάιο.

Σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι η χώρα μας είναι μέσα στους 10 πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί στρατηγικές επενδύσεις 6 δισ. ευρώ, ενώ είναι υπό έγκριση άλλες ύψους 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε και μία νέα επένδυση στην Καβάλα για την παραγωγή οινοπνεύματος από αγροτικά προϊόντα.

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών και στη θετική ατζέντα με την Τουρκία, την οποία χειρίζεται ο ίδιος. Τόνισε ότι “εκτός από τα θέματα που μας χωρίζουν, υπάρχουν θέματα που μπορούμε να κουβεντιάσουμε με την Τουρκία,” όπως συγκοινωνιακά, ενεργειακά, ατμοπλοϊκά, διέλευσης, υποδομών κ.λπ., όπως η Γέφυρα των Κήπων, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης”, επισημαίνοντας ότι τα 23 από τα 25 θέματα της ατζέντας έχουν λυθεί. “Η θετική ατζέντα μας φέρνει πιο κοντά” σημείωσε χαρακτηριστικά.

You might also like