ΣΕΚ: Άμεση και ουσιαστική στήριξη για να σωθεί η κτηνοτροφία

Την αγωνία του γι’ ακόμη μια φορά, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με σημερινή του επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται μπροστά στην καταστροφή» και ζητήσαμε επανειληµµένα, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι πρόσφατα, την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς για κάθε κλάδο της κτηνοτροφίας για να καλύψουμε, έστω ένα μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών ζωοτροφών, ενέργειας κ.α.

Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά ότι είχαμε ζητήσει:

  • 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος
  • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα
  • 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς κορονοενίσχυση
  • 70 ευρώ ανά χοιροµητέρα

Αντί αυτού εσείς δώσατε μέχρι τώρα στην κυριολεξία ψίχουλα, τα οποία όμως πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει.

Ζητάμε να µας πληροφορήσετε άμεσα για το συνολικό ύψος των χρημάτων που δόθηκε στην κτηνοτροφία και για τα ποσά ενίσχυσης ανά ΚΑ∆ (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους, πουλερικά).

Έχουμε ενημερώσει για το φλέγον αυτό ζήτημα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, µε τρεις επιστολές κι επειδή θεωρούμε ότι η ενίσχυση που δόθηκε είναι ουσιαστικά «αντίδωρο», περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει την κτηνοτροφία ουσιαστικά.

Αυτά που ζητήσαμε εμείς τα έδωσε ήδη η Ισπανία στους κτηνοτρόφους της για να στηρίξει την εγχώρια ζωική της παραγωγή και για να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός, σε αντίθεση µε ότι έπραξε η Ελλάδα».

 

You might also like