ΣΕΚ: «Οι μειώσεις ζωικού κεφαλαίου δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν»

Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράσθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που συνεδρίασε στην Αθήνα την Τετάρτη 1/6 και εξέτασε τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ανάλυση των ποσοτικών στοιχείων της κτηνοτροφίας, αλλά κι από την καθημερινή επικοινωνία των μελών του ΔΣ του ΣΕΚ με κτηνοτρόφους απ’ όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν -σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε- την κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και την δραματική θέση των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΚ:

 1. Η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε όλους τους τομείς, βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία
 2. Το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν, κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
 3. Κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή
 4. Παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι
 5. Τους πρώτους μήνες του 2022 η μείωση παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος είναι σημαντική
 6. Η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί οι σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας

Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις του ΣΕΚ, έχουν εκφρασθεί σε όλη την πολιτική ηγεσία με τους πιο δραματικούς τόνους: «Η κτηνοτροφία, καταστρέφεται», μιας και οι μειώσεις ζωικού κεφαλαίου που παρατηρούνται, δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν.

Η κτηνοτροφία ζητά σημαντική ενίσχυση

Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, εντάσσεται στην κατηγορία της «κοροϊδίας». Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

Ο ΣΕΚ επιμένει στα:

 • 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος
 • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τα νησιά και για όσες δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή

Για την χοιροτροφία, που πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον των 12 εκατ. που ήδη έχουν δοθεί:

 • 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση
 • 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα
 • Άμεση πληρωμή των απλήρωτων περίπου 15.000 παραγωγών που δεν πήραν το 2%
 • Σημαντική ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Είναι ένα από τα κλειδιά της διατήρησης της βιωσιμότητας και της αναπαραγωγικής δραστηριότητας τόσο στην αγελαδοτροφία όσο και στην αιγοπροβατοτροφία.
 • Όχι διακοπές ρεύματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αφορολόγητο πετρέλαιο και πραγματικές ρυθμίσεις κτηνοτροφικών οφειλών.
 • Όχι τραπεζικές απειλές κατασχέσεων σπιτιών και σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων

Κλείνοντας την ανακοίνωση του ο ΣΕΚ δηλώνει:

«Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας δεν έχει κόστος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη. Κρατά τον κόσμο στην ύπαιθρο. Δίνει προστιθέμενη αξία. Συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο. Κρατά μακριά την επισιτιστική κρίση ενισχύοντας την διατροφική επάρκεια. Η μείωση της κτηνοτροφίας έχει ανυπολόγιστο κόστος. Μέτρα στήριξης στην κτηνοτροφία τώρα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν κόποι ολόκληρης ζωής. Γιατί δίπλα στην κτηνοτροφία είναι οι άνθρωποι και σ΄ αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να έχουμε αλλά δράματα».

 

You might also like