Τα «παντοτινά χημικά» και οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία

Ελάχιστοι γνωρίζουν γι’ αυτά τα χημικά. Ονομάζονται «παντονινά χημικά» και είναι οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, επίσης γνωστές ως PFAs.

Πρόκειται για μια οικογένεια χιλιάδων χημικών ουσιών που βρίσκονται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως είναι οι συσκευασίες τροφίμων. Πρόσφατα, 9 ευρωπαϊκές ΜΚΟ ανέλυσαν περίπου 40 τύπους συσκευασιών τροφίμων που πωλούνται στην ΕΕ. Περίπου 30 απ’ αυτούς είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία με PFAs για τις στεγανωτικές τους ιδιότητες.

«Στις συσκευασίες από χαρτί ή χαρτόνι, μια χρήση τους είναι κατά του λίπους ή κατά των λεκέδων, ώστε ν’ αποφευχθεί η δημιουργία λίπους στη σακούλα των τσιπς -για παράδειγμα- ή για να μην «λαδώνονται» τα δάχτυλά… Επομένως, έχει πολύ περιορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης του σώματος του καταναλωτή», δηλώνει ο Φρανσουά Βειλερέτ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «GÉNÉRATIONS FUTURES».

Το ενδεχόμενο να είναι βλαβερές αυτές οι ουσίες, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτόν τον κίνδυνο. Τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται επιστημονικές έρευνες. Τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες στο Euronews  είναι ενδεικτικά της κατάστασης: «Στην περιγεννητική περίοδο μπορεί να υπάρξει έκθεση της μητέρας και άρα συνέπειες για τους απογόνους της», εξηγεί η ερευνήτρια τοξικολογίας τροφίμων, Μουριέρλ Μεριέρ Μπονίν.

«Έχουμε περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου, συνέπειες στον θυρεοειδή αδένα και συνέπειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκστρατειών εμβολιασμού, η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να μειωθεί εάν υπήρχε έκθεση σε έναν τέτοιο τύπο χημικής ένωσης», υπογραμμίζει ο Ερβέ Ρομπέρ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές με τους οποίους επικοινώνησε το Euronews δεν απάντησαν στα αιτήματά για συνέντευξη. Με εξαίρεση την Tetra Pak, από τους κορυφαίους σχεδιαστές συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο, η οποία έχει αυξήσει τις προσπάθειές της να παράγει πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα: «Η Tetra Pak έχει χιλιάδες είδη συσκευασίας. Δεν υπάρχουν PFAs στις συσκευασίες της. Εκτός από μερικά είδη. Είναι όμως σε τόσο ελάχιστες ποσότητες που είναι πολύ κάτω από αυτό που ενδιαφέρουν τις ευρωπαϊκές αρχές σήμερα», δηλώνει η Σάρα Νερμπόν, διευθύντρια μάρκετινγκ της Tetra Pak France and Benelux. Η εταιρεία δεσμεύεται να καταργήσει σταδιακά τα PFAs «στο εγγύς μέλλον». Άλλοι παραγωγοί συσκευασιών ενδέχεται να υποχρεωθούν να το πράξουν από το νόμο την επόμενη δεκαετία.

Τέλος, ο ανταποκριτής του Euronews στο Παρίσι, Σιρίλ Φουρνερίς, μετέδωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου, ότι εξετάζει τη σταδιακή απαγόρευση ορισμένων χρήσεων του PFAs, ως μέρος μιας μεγάλης αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα χημικά που βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

You might also like