Γ. Γεωργαντάς: Επισπεύδουμε την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Για τον Αύγουστο επισπεύδεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει το Νοέμβριο και αφορά το ντίζελ που αγοράστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός του Ιουλίου θα «ανοίξει» η πλατφόρμα στη οποία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα δηλώσουν τα λίτρα ντίζελ που κατανάλωσαν έως τις 30/6/2022. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γεωργαντάς, είναι ο δικαιούχος να έχει οριστικοποιήσει και τη δήλωση ΟΣΔΕ 2022, ενώ η αξιολόγηση και η εκτίμηση του τελικού ποσού θα γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά της Δήλωσης ΟΣΔΕ 2021.

«Βοηθάμε τους αγρότες τη στιγμή που βρίσκονται στα χωράφια, τη στιγμή που βρίσκεται στην αποκορύφωσή της η καλλιεργητική περίοδος» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι η επιστροφή του ΕΦΚ στα καύσιμα «θα γίνει 2-3 μήνες νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο».

Πρόσθεσε ότι οι αγρότες θα συνεχίζουν να λαμβάνουν την επιδότηση καυσίμου στην αντλία, η οποία θα φτάσει τα 15 λεπτά το λίτρο με το ΦΠΑ. «Είναι μια σημαντική βοήθεια για όλους τους αγρότες.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για την καταβολή των 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για στήριξη του αγροτικού τομέα, τονίζοντας ότι τα εν λόγω κονδύλια θα πρέπει να καταβληθούν έως 30 Οκτωβρίου.

Γ. Οικονόμου: Εντός του Αυγούστου αντί του Νοεμβρίου

Εντός του Αυγούστου αντί του Νοεμβρίου επιστρέφεται στο αγρότες ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου προσθέτει ότι οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην σχετική πλατφόρμα και να δηλώσουν την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

«Με σχέδιο επιστρέφεται, εντός Αυγούστου αντί για Νοέμβριο, ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

You might also like