Ν. Ανδρουλάκης: Δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφισή του Πρωτογενούς τομέα

Μιλώντας στο 3ο Θεματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής -με την Αγροτική Ανάπτυξη στο επίκεντρο- στη Λάρισα στις 29/6 για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφισή του Πρωτογενούς τομέα.

Από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, καλύπτοντας μέρος του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών, με επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης και χρηματοδότηση αγροτών – γεωργικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Σε στρατηγικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ένα εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φέτα κ.λπ., μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε Περιφέρειας.

Αναφέρθηκε στη παροχή κινήτρων για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή, την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης.

Επίσης μίλησε για την στήριξη νέας, σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, για μέτρα που αφορούν την μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την αξιοποίηση των βοσκοτόπων. Μεταξύ άλλων μίλησε για την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, για έργα υποδομής, για την ανάγκη σύνδεσης και συνέργειας του Αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, καθώς επίσης και την προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνικών και την αναδιάταξη των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάπτυξης.

You might also like