ΦΛΩΡΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε.Κ. / ΑΦΟΙ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.: Μεγάλη συγχώνευση στην ελληνική αγορά κρέατος

Δραστικές επιχειρηματικές μεταβολές αναμένεται ότι θα φέρει η σημαντική συμφωνία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας κρέατος στην Ελλάδα.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ δύο κραταιών και εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου επεξεργασίας και εμπορίας, αναμένεται ν’ αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην ελληνική αγορά κρέατος, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr

Η «Φλωρίδης Α.Ε.Β.Ε.Κ.», η οποία έχει συνεργάζεται με το σύνολο των ελληνικών Σούπερ-Μάρκετ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η «Lidl», η «The Mart», o «Σκλαβενίτης», ο «Μασούτης», η «ΑΒ Βασιλόπουλος», αλλά και με μεγάλο αριθμό κρεοπωλείων, έχει προχωρήσει σε σύμπραξη με την «Αφοί Νασόπουλοι Α.Ε.», η οποία επίσης αποτελεί βασικό τροφοδότη πολλών επιχειρήσεων κρέατος αλλά και Σούπερ-Μάρκετ στην ελληνική αγορά.

Μέσα από τη συγκεκριμένη σύμπραξη θα δημιουργηθεί μία νέα κοινή εταιρεία με τη συμμετοχή και των δύο επιχειρηματικών οικογενειών, με συνολικό τζίρο πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό οι δύο εταιρείες έχουν αποκτήσει έκταση γης 11 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί μια νέα μονάδα παραγωγής με συνολική επιφάνεια 25.000 τ.μ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ολοκληρώθηκε και τυπικά μετά την αποχώρηση από την «Φλωρίδης Α.Ε.Β.Ε.Κ.», του ενός από τα δύο αδέρφια και εκ των βασικών μετόχων, Γιάννη Φλωρίδη, με την εξαγορά του ποσοστού του από τον αδερφό του Χαράλαμπο Φλωρίδη.

Επισημαίνεται ότι προ της αποχώρησής του από την επιχείρηση ο κ. Γιάννης Φλωρίδης διατηρούσε καθήκοντα Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Τα δύο αδέρφια και συμμέτοχοι είχαν βασικές διαφωνίες μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδήγησε στη συγκεκριμένη κίνηση και στην απόφαση να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους.

Την ίδια στιγμή εκ των επικεφαλής και Διευθύνων Σύμβουλος της «Αφοί Νασόπουλοι Α.Ε.», Διονύσης Νασόπουλος, συμμετέχει και στα διοικητικά πεπραγμένα της «Φλωρίδης Α.Ε.Β.Ε.Κ.» ως Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Φλωρίδης, διατηρεί καθήκοντα προέδρου στην «Αφοί Νασόπουλοι Α.Ε.».

Η σύμπραξη των δύο επιχειρήσεων φέρνει συνέργειες μεταξύ δύο οντοτήτων όπου η «Φλωρίδης Α.Ε.Β.Ε.Κ.» είχε τζίρο το 2021, ύψους 87 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 4,58 εκατ. ευρώ, από 83,7 εκατ. ευρώ πωλήσεις το 2020 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η «Αφοί Νασόπουλοι Α.Ε.» είχε κύκλο εργασιών 65,78 εκατ. ευρώ το 2021, από 57,29 εκατ. ευρώ το 2020 και τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους ήταν 3,47 εκατ. ευρώ έναντι 400,6 χιλ. ευρώ στη χρήση του 2020.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά κρέατος είναι η «Κρέατα Αττικής Βουδούρης-Κώνστας Α.Ε.», με τζίρο 93,92 εκατ. ευρώ στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση του 2020 και με τα καθαρά κέρδη της μετά από τους φόρους ν’ ανέρχονται σε 1,13 εκατ. ευρώ.

You might also like