Ολ. Τελιγιορίδου: «Απαράδεκτος και άδικος ο αποκλεισμός αρκετών χοιροτροφικών μονάδων της χώρας από τις κρατικές ενισχύσεις»

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την συνυπογραφή 25 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τον αποκλεισμό αρκετών χοιροτροφικών μονάδων από τις κρατικές ενισχύσεις λόγω Covid-19, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως καταγγέλλει σημαντικός αριθμός χοιροτρόφων της χώρας.

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται κατώτερη των περιστάσεων, αφού όχι μόνο αφήνει εκτός πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια για να ενταχθούν σε προγράμματα ενίσχυσης, αλλά επίσης άφηνε περιθώριο 3 μόνο ημερών στους ενδιαφερομένους για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Την ώρα που οι χοιροπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υπέρογκες αυξήσεις στα έξοδα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων, τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση παραδομένη σ’ ένα παιχνίδι εντυπώσεων, συνεχίζει να τους εμπαίζει, αδιαφορώντας για τα προβλήματά τους.

Είναι απαραίτητο οι άνθρωποι αυτοί να στηριχθούν οικονομικά άμεσα, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να προσφέρουν στην επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης.

Ερώτηση

«Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εκτός κρατικής ενίσχυσης και πάλι αρκετές χοιροτροφικές μονάδες της χώρας»

Διαμαρτυρίες από σημαντικό αριθμό χοιροτροφικών μονάδων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αποκλειστούν για μια ακόμη φορά, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, από τη χορήγηση ενισχύσεων με βάση το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά την διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.

Η απόφαση αυτή επισφραγίζεται με το ΦΕΚ 3277/24-6-2022: «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της εκτροφής χοίρων σε όλη την Επικράτεια, λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την υπό στοιχεία C(2020)1863/19.03.2020 ανακοίνωση της Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο), καθώς και με βάση την υπό στοιχεία C(2022)2165 final/01.04.2022 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ερωτηματικά, επίσης, εγείρει η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας μεταξύ έκδοσης του ΦΕΚ και λήξης υποβολής των αιτήσεων για τους υποψήφιους δικαιούχους, ο οποίος ήταν μεταξύ της δημοσίευσης του ΦΕΚ και μέχρι 29/6/2022, δηλαδή ουσιαστικά διάστημα τριών (3) εργάσιμων ημερών.

Τέτοιου είδους ενέργειες, δημιουργούν πολλές αμφιβολίες ως προς το πραγματικό κίνητρο της Κυβέρνησης που είναι αμφιλεγόμενο για το αν επιχειρεί να παρέχει ενισχύσεις σε όλους τους πραγματικά πληττόμενους χοιροτρόφους ή αποτελεί απλώς μια ακόμη προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, αδιαφορώντας για τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι. Πολλοί δικαιούχοι που αποκλείονται αναρωτιούνται μήπως το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαθέσιμων πόρων και γίνεται μόνο μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού με δημιουργία εντυπώσεων.

Επειδή, οι εκτροφείς που αποκλείονται από τις ενισχύσεις πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια,

Επειδή, η καταληκτική ημερομηνία που θέτει η Ε.Ε. για την εφαρμογή μέτρων κρατικής ενίσχυσης λόγω COVID-19 είναι η 30η Ιουνίου 2022,

Επειδή, οι εκτροφείς βρίσκονται σε απόγνωση και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων, τα οποία συνεχώς αυξάνονται,

Επειδή, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εκρηκτικής ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία,

Επειδή, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση και η χώρα πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει την επάρκεια σε τρόφιμα και πρώτες ύλες,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια εξαιρείται σημαντικός αριθμός χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποκαταστήσει την αδικία και να ενισχύσει και τους αποκλειόμενους εκτροφείς;».
You might also like