ΣΕΚ: Συνάντηση ΥπΑΑΤ με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/7 συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Α.Κ.Σ. Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής.

Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν:

1) Νέα ενίσχυση κτηνοτρόφων (αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων, βοοτρόφων, χοιροτρόφων), σύμφωνα με την πρόταση των πιο πάνω φορέων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΣΕΚ, να δοθεί η όποια νέα ενίσχυση ανά κεφαλή παραγωγικού ζώου (αιγοπρόβατα, βοοειδή χοιρομητέρες). Επίσης τέθηκαν και τα κριτήρια για τα παραγωγικά ζώα, διαφορετικά  στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα μικρά νησιά.

2) Συζητήθηκαν ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών για την ΚΑΠ 2023-2027, όπου ο Υπουργός δεσμεύτηκε να γίνει και νέα συνάντηση πριν τελικά καταλήξει.  Η αντιπροσωπεία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Τέθηκαν στον υπουργό τα ζητήματα της απόδοσης στους αιγοπροβατοτρόφους των 4 ευρώ ανά ζώο, που δεν δόθηκαν το 2020 με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, όπως και η απόδοση του κορονοεπίδοματος σε χοιροτρόφους (30-35 χοιροτρόφοι) που άδικα εξαιρέθηκαν.

Επίσης, τέθηκε και το ζήτημα των νέων κτηνοτρόφων που είχαν ενταχθεί το 2014-2016 και δεν μπόρεσαν να βγάλουν άδειες λειτουργίας των στάβλων τους, όχι με δική τους ευθύνη.

You might also like