Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»: Η Κατευθυντήρια Επιτροπή ως «γέφυρα», κτηνοτροφίας – καταναλωτών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/7 η πρώτη δημόσια διαδικτυακή συνάντηση των μελών της «Κατευθυντήριας Επιτροπής – Steering Committee» του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του δημοσιογράφου Δημήτρη Μιχαηλίδη, «η Κατευθυντήρια Επιτροπή είναι μια “γέφυρα”, μια προσπάθεια δηλαδή, γεφύρωσης και αλληλοσεβασμού των κτηνοτρόφων/παραγωγών πραγματικού πλούτου (τροφής) και των καταναλωτών για πιστοποιημένη ποιότητα. Η Κατευθυντήρια Επιτροπή θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και προσανατολισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου».

Όπως είπε ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, οι κτηνοτρόφοι -όπως όλοι οι αγρότες- είναι «πολυεργαλεία» με συνεχή απασχόληση, 365 μέρες τον χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στην φροντίδα των ζωντανών τους. Αυτή η συνεχής απασχόληση δεν επιτρέπει επαρκή ενασχόληση σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ενημέρωση του ρόλου της κτηνοτροφίας στην συμβιωτική επιβίωση των αστικών κοινωνιών, αλλά και την αναγνώριση της συμβολής της κτηνοτροφίας στην επιβίωση των αστικών κοινωνιών.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν οι: κα. Μάγδα Κοντογιάννη, ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο Καθηγητής Γιώργος Αρσένος, η κα. Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Καθηγητής Γιάννης Μπόσιος, ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, η Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, ο Καθηγητής Γιάννης ΧατζηΓεωργίου, η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ο κ. Γιάννης Γκλαβάκης, η κα. Ιωάννα Σαπουνάκη, ο κ. Ζαφείρης Ναστούλης και ο κ. Νίκος Δημόπουλος. Με ειδοποίησή εξέφρασαν την υποστήριξη τους οι: Καθηγητής Σέρκο Χαρουτουνιάν, κ. Γιάννης Τσιρώνης, Δρ. Θωμάς Παπαχρήστου και ο Καθηγητής Γιάννης Σκούφος, ενώ υπήρξε η θετική ανταπόκριση των: Ομότιμου Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, Καθηγητή Δημήτριου Κουρέτα και του κ. Τάσου Καπνοπώλη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε τις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου πέραν από τις καθαρά εσωτερικές ενημερωτικές. Έτσι αναφέρθηκε σε πολλές παρουσίες σε νηπιαγωγεία, σε Δημοτικά σχολεία, αλλά κυρίως σε Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και σε Εσπερινά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπου γινόταν παρασκευή φαγητών, εκεί μπροστά στους μαθητές και ταυτόχρονα γινόταν ενημέρωση για τις ευκαιρίες και δυσκολίες του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, ως επαγγελματικός προσανατολισμός και ως ανάγκη της διατροφής του ανθρώπου.

Τα σημαντικότερα απ’ όσα αναφέρθηκαν:

 1. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής σύνθεσε το ΟΡΑΜΑ 2040 τον Ιαν 2021 και το υπέβαλε στην ΕΕ (31/1/2021), στο ΥπΑΑΤ (8/2/2021), στο Ευρ. Κοινό (25/3/2021) και στο Ελληνικό κοινό (14/4/2021), που πρέπει να επικοινωνηθεί.
 2. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνδιαμόρφωσε με άλλους φορείς ένα ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ συμμετέχοντας στο ανοικτό Συνέδριο στις Βρυξέλλες (15-16/6/2022), που πρέπει να επικοινωνηθεί.
 3. Μέσω διαγωνισμών θα μπορούσαν να διακριθούν επιδεικτικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επισκέψιμες και να οργανωθούν επισκέψεις σχολείων και άλλων οργανωμένων ομάδων συμπολιτών.
 4. Η ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία θα μπορούσε να γίνει επιλεκτική δραστηριότητα, όπως Ημέρα Προβατίνας, Ημέρα εδεσμάτων αρνιού, Ημέρα Γάλακτος και προϊόντων του, Ημέρα Διατροφικής αξίας ζωικών προϊόντων, Ημέρα τεχνημάτων από μαλλί, Ημέρα επίσκεψης σε κοντινό στάβλο κ.λπ.
 5. Επιβράβευση ελληνικών αυτοχθόνων φυλών.
 6. Προβολή σημασίας και ρόλου των κτηνοτροφικών επαγγελμάτων για επαναφορά σεβασμού και καταξίωσης των κτηνοτρόφων και της σημασίας των ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του περιβάλλοντος του πλανήτη για το καλό όλων μας.
 7. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κτηνοτρόφος της ποιμενικής κτηνοτροφίας εκτός από φροντιστής του περιβάλλοντος είναι και σημαντικότατος ΦΡΟΥΡΟΣ της υπαίθρου, συμβάλλοντας στην Τοπική Ανάπτυξη. Οι «κυνηγοί» επιδοτήσεων είναι μια διαστροφική προσέγγιση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.
 8. Η Ελληνική ποιμενική κτηνοτροφία πρέπει να επανατοποθετηθεί στο σύστημα της ελληνικής παιδείας, με ενσωμάτωση των αειφόρων πρακτικών της σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.
 9. Η επαναφορά στην φυσική πραγματικότητα πρέπει να είναι μια προτεραιότητά μας, σε αντιδιαστολή με την «εικονική» πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε να ηγηθούμε μιας εκστρατείας για την ανάπτυξη ικανότητας παρασκευής της τροφής μας, σε αντιδιαστολή με τις πολυκατεργασμένες «τροφές» και τις μακροχρόνια συντηρημένες ουσίες.
 10. Η επαγγελματική κατάρτιση των νέων κτηνοτρόφων πρέπει να είναι αντικείμενο των έμπειρων κτηνοτρόφων. Τα αγροτικά σχολεία «μαθητείας» είναι στην σωστή κατεύθυνση.
 11. Χρειάζεται να προσεγγισθούν οι λεγόμενοι «influencer» και σημαντικοί διαμορφωτές γνώμης για να τονωθεί το γόητρο των επαγγελματιών κτηνοτρόφων στους νέους.
 12. Η εκτατική κτηνοτροφία εξασφαλίζει την καλή διαβίωση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος, την φύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης (και της αειφορίας) και δίνει προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας στον άνθρωπο.
 13. Η υγιής-ζωντανή ύπαιθρος υποστηρίζει ικανοποιητικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία χωρίς τον καθαρό αέρα, το πόσιμο νερό και το τοπίο θα είχαν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.
 14. Οι ενήλικες και νέοι κτηνοτρόφοι μαθαίνουν καλύτερα από άλλους κτηνοτρόφους που υποδεικνύει οργάνωση ανταλλαγών (Study Visit), οργάνωση Επισκέψεων Μάθησης (Learning Visit) ίσως σε ένα επείγον πρόγραμμα μορφής ERASMUS για κτηνοτρόφους.
 15. Πρέπει να δημιουργηθούν Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας με ιδιαίτερη φροντίδα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων συνεργατισμού.
 16. Εκπομπές στην τηλεόραση, σε κεντρικά ΜΜΕ, κατανοητά έντυπα κ.λπ. είναι πολύ χρήσιμα στην προσπάθεια με ορίζοντα το 2040 ή και πολύ νωρίτερα.
 17. Οι τιμητικές διακρίσεις σε κτηνοτρόφους θα μπορούσαν να γίνουν τροχιοδεικτικά της νέας τάσης καταξίωσης των επαγγελματιών κτηνοτρόφων.
 18. Θα άξιζε να δημιουργηθεί ένα νέο πλέγμα κινήτρων «γοήτρου» για τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων, όπου το επάγγελμα συμπίπτει με τον τρόπο ζωής.

Τα μέλη της Κατευθυντήριας Επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής θα συνεδριάζουν κάθε εξάμηνο, ενώ θα ενημερώνονται τακτικά (μηνιαία) για τις δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, με φροντίδα της κυρίας Αθηνάς Μιχαηλίδου για τα συμβαίνοντα στην κτηνοτροφία και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής.

Μετά την πολύ σημαντική συνεδρίαση, η κα. Μάγδα Κοντογιάννη εξέφρασε την πικρία της διότι ακόμα ΔΕΝ έχουν καταλάβει επαρκώς οι εκπρόσωποι της υπαίθρου της Αττικής, ότι και η Αττική έχει ύπαιθρο και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλα τα μέτρα.

Στις 14-16/7 στον Δομοκό, θα πραγματοποιοηθεί μια μορφή Διαβούλευσης για την επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων μορφής LEADER, όπου ακόμα η ύπαιθρος της Αττικής ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα σχέδια των «μελετητών», ούτε των υπεύθυνων του ΥπΑΑΤ.

 

You might also like