ΒΕΑ: «Πρωτοβουλία» για το νέο σύστημα διατροφικής σήμανσης προϊόντων

Συνάντηση με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχαν στις 27/7 μέλη της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης».

Στην συνάντηση, παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας τα Μέλη της «Πρωτοβουλίας» ο Γενικός Γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.Γ.Α.Π) κ. Χρ. Αποστολόπουλος ο επιστημονικός συνεργάτης του Β.Ε.Α. κ. Στ. Κομνηνός και η επιστημονική συνεργάτιδα της «Πρωτοβουλίας», κα. Χρ. Παπανικολάου.

Θέμα, η ενημέρωση της Επιτροπής, σχετικά με τις δράσεις και τις ενέργειες που υλοποιούνται, για την υιοθέτηση μιας εναρμονισμένης υποχρεωτικής διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», έθεσαν στους αρμόδιους της Επιτροπής, την πρόσφατη κινητοποίηση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, πέντε χωρών μελών της ΕΕ, Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, για την υιοθέτηση διατροφικής σήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων, εναρμονισμένη με το διατροφικό περιεχόμενο του κάθε τροφίμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βασικός στόχος των πέντε Κρατών-Μελών, είναι να υιοθετηθούν τέτοια κριτήρια αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών του τροφίμου, ώστε το τελικό σχήμα που θα επιλεγεί, να παρέχει ορθή πληροφορία στον καταναλωτή, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνει ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων. Το υπουργείο, έχει επισημάνει, ότι είναι σημαντικό, το ενιαίο σχήμα να μην επιφέρει αδικαιολόγητη διάκριση των τροφίμων, με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη διατροφική κατάταξη ορισμένων εμβληματικών ελληνικών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, κ.λπ.).

Ο κ. Μάνος επισήμανε στην Επιτροπή ότι το Β.Ε.Α ως συντονιστής επικεφαλής φορέας της «Πρωτοβουλίας», με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις του τα τελευταία δυο χρόνια, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων της «Πρωτοβουλίας», λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η διατροφική εκπαίδευση των πολιτών και η εξέταση κάθε τροφίμου ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου των καθημερινών απαιτήσεων μιας υγιεινής διατροφής.

Κίνητρο για την σημερινή συνάντηση, αποτέλεσε η  πρόσφατη απόφαση της Ιταλικής Αρχής Ανταγωνισμού, η οποία έκρινε, ότι η ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, είναι δυνητικά παραπλανητική για τους καταναλωτές. Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», ζητούν να γίνει κάτι ανάλογο και στη Χώρα μας, με την θέσπιση ανάλογων διευρυμένων αρμοδιοτήτων, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η «Πρωτοβουλία», θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών της και προσπαθειών της, με μοναδικό στόχο την στήριξη των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συνάντηση και ενημέρωση των αρμοδίων στον ΕΦΕΤ, στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ (GROW) και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

You might also like