Επιστροφή ΕΦΚ: Με προβλήματα η πίστωση 68 εκατ. ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο σε 289 χιλιάδες δικαιούχους

Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕ) όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν έλαβαν την επιστροφή που δικαιούνται, επειδή δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά την εγγραφή τους στο ΜΑΕ θα λάβουν το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο που τους αναλογεί.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 289.129 δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση, συνολικού ύψους 68 εκατ. ευρώ.

Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει.

Τα ποσά είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.

«Άλλη μια εξαπάτηση των αγροτών»

Με κοινή δήλωσή τους, ο Τομεάρχης και η Αν. Τομέαρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυμπία Τελιγιορίδου, τοποθετήθηκαν σχετικά:

«Το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο στις πληρωμές των αγροτών που κάνει η επιτελική Κυβέρνηση της ΝΔ. Ποιος δεν θυμάται την κουτσουρεμένη πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων του 2020 και 2021;

Ποιός ξέχασε τη κοροϊδία της επιδότησης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε ποσοστό 2% επί του τζίρου τους για το 2021 και που τελικά κατέληξε να καταβληθούν 37,6 εκατ. ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο του 2018 δόθηκαν 44 εκατ. ευρώ με την μορφή de minimis μόνο για την αιγοπροβατοτροφία, χωρίς να σοβεί τότε η σημερινή τεράστια κρίση ακρίβειας;

Τελικά γελαστήκαμε όταν λέγαμε ότι αυτές ήταν οι χειρότερες πληρωμές. Γιατί ήρθε η  πληρωμή της πολυδιαφημισμένης επιστροφής του ΕΦΚ για το Αγροτικό Πετρέλαιο για να υπενθυμίσει στους αγρότες ότι απλώς δεν έχουν δει ακόμη τη σημερινή επιτελική Κυβέρνηση των ‘αρίστων’ “στα καλύτερά της”.

Με τις αστοχίες και την προχειρότητα -που προφανώς και δεν συνάδουν με την κρισιμότητα των περιστάσεων-  πέτυχαν μια ακόμη χειρότερη πληρωμή. Επιστροφή ΕΦΚ είδε τελικά στους λογαριασμούς ένας περιορισμένος αριθμός των δυνητικών δικαιούχων και αυτή κουτσουρεμένη!

Γιατί  η επιστροφή ΕΦΚ που δόθηκε είναι υπολογισμένη με πολύ χαμηλότερη τιμή πετρελαίου. Τώρα που η τιμή έχει εκτοξευτεί στα ύψη, η επιστροφή είναι ψίχουλα! Όσο για τα 68 εκατ. ευρώ που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ως “το συνολικό ποσό μεταφοράς σε λογαριασμούς δικαιούχων”, προφανώς και δεν μεταφέρθηκε. Για δε το απροσδιόριστο υπόλοιπο ποσό μεταφοράς, η σιγή ιχθύος της ανακοίνωσης ερμηνεύεται «αναμείνατε στο ακουστικό σας» επ’ αόριστον».

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για επιστροφή του ΕΦΚ στο  αγροτικό πετρέλαιο χωρίς εξαιρέσεις και για την επαναφορά των πληρωμών στην κανονικότητα που πετύχαμε ως κυβέρνηση».

 

You might also like