Σ. Κεδίκογλου: Στενή συνεργασία ΥπΑΑΤ και ΕΛ.ΑΣ. για την διαχείριση καταγγελιών κακοποίησης ζώων

Στενότερη συνεργασία ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με την διερεύνηση καταγγελιών κακομεταχείρισης ζώων ζήτησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου.

Κατά την ευρεία σύσκεψη, με την συμμετοχή της Γ. Γ. του ΥπΑΑΤ, Χριστιάνας Καλογήρου και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκε η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων Ιπποειδών και τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων Ιπποειδών.

«Στο ΥπΑΑΤ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα σύστημα ταυτοποίησης και καταγραφής Ιπποειδών και να ελέγχονται οι καταγγελίες κακομεταχείρισης», υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου σημειώνοντας ότι η λειτουργία της Κεντρικής Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων των Ιπποειδών (ΚΗΒΔΙ) «αντικατοπτρίζει την ποιότητα της κοινωνίας μας».

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, η ΚΗΒΔΙ, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία από την 21η Οκτωβρίου, δημιουργείται και τηρείται στο ΥΠΑΑΤ, στην οποία οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των Ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων Ιπποειδών. Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

  1. Το είδος του Ιπποειδούς
  2. Τον μοναδικό κωδικό του
  3. Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει
  4. Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση
  5. Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής)
  6. Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης

Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα Ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη).

Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα Ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους.

You might also like