Γ. Γεωργαντάς: Επίσκεψη στην περιοχή της Βέροιας – Συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ

Το διπλό στόχο να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια η ποσότητα των προϊόντων που διακινούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα και να ενισχυθεί η αγροτική εκπαίδευση, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε ομιλία του στη Βέροια.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ με θέμα «Η ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα και η μετάβασή τους την ψηφιακή εποχή».

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνεργατισμού επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια επανεκκίνησής του στηρίζοντας τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε αυτά, κυρίως με φορολογικά κίνητρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς η διακίνηση προϊόντων μέσα από συνεργατικά σχήματα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής και επισήμανε ότι στην Ευρώπη μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των προϊόντων ενώ στην Ελλάδα μόνο το 18%. Κάλεσε τους αγρότες να συνεργασθούν μεταξύ τους και τόνισε ότι τα προϊόντα μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη και μέσα από συμπράξεις συνεργατικών σχημάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διακίνησή τους στις διεθνείς αγορές.

«Δεν μπορεί ο Έλληνας αγρότης να μείνει στη νοοτροπία του μοναχικού καβαλάρη. Πρέπει να θωρακιστεί μέσα από τη συμμετοχή του στα συνεργατικά σχήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι η χώρα μας υστερεί στον συγκεκριμένο τομέα αφού στην Ελλάδα μόνο το 6,8% των αγροτών έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25%.

Άλλωστε, όπως είπε, ένας εκπαιδευμένος αγρότης θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη βοήθεια της επιστήμης και να χρησιμοποιήσει στην παραγωγή τα επιτεύγματά της, ιδιαίτερα στον ψηφιακό τομέα.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι κάνοντας πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην αγροτική παραγωγή στοχεύουμε:

  1. Στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής
  2. Στην προστασία της από την κλιματική αλλαγή και έκτακτα καιρικά φαινόμενα
  3. Στην προστασία από νέες ασθένειες
  4. Στη διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής
  5. Στην καλύτερη χρήση υδάτινων πόρων
  6. Στη λογικότερη και πιο επιτυχημένη χρήση λιπασμάτων
  7. Στον περιορισμό χρήσης φυτοφαρμάκων
  8. Στην αύξηση των ποσοτήτων των παραγομένων προϊόντων
  9. Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές
  10. Στη στήριξη των αγροτών μας και τη θωράκισή τους για το μέλλον και στην ανάπτυξη του κλάδου

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα είναι στοιχείο αναγκαίο για την επιβίωση της ελληνικής περιφέρειας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι για πρώτη φορά υλοποιείται:

– Το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ

– Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ

– Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων ύψους 1,8 δισ. ευρώ

– Δίνεται το μεγαλύτερο ποσό αποζημιώσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ για το 2021

– Δίνονται αποζημιώσεις για πρώτη φορά για ζημιές στο προανθικό στάδιο

– Επιστρέφεται, μετά από 6 χρόνια, ο ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης)

– Μειώνεται, σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ στο 6% στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα

– Μειώνεται η φορολογία στο 50% για τα κέρδη στα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, στις ομάδες παραγωγών και στη συμβολαιακή γεωργία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Ημαθίας ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε επίσης την αγροτική επιχείρηση του Αντωνίου Βεζύρογλου, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης, με τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλαο Καρανικόλα και μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.

Συνάντηση και με αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ

Με αφορμή την επίσκεψη στη Βέροια του ΥπΑΑΤ, Γιώργου Γεωργαντά και χάρη στη πολύτιμη βοήθεια του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεζυρόπουλου, πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββα Κεσίδη και το Γενικό Γραμματέα, Νίκο Κακαφίκα.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΚΚ μετά τη συνάντηση, ευχαριστεί τον κ. Γεωργαντά «που παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του, δέχθηκε να μας συναντήσει και να παραλάβει Υπόμνημα της, σχετικό με τα πάγια αιτήματα του κλάδου, τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση, τις θέσεις και τις κινήσεις της Ομοσπονδίας, οι οποίες την καθιστούν πάντα πρωτοπόρα και παρούσα», όπως σημειώνει.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και με θετική διάθεση, όπου ο ΥπΑΑΤ έδειξε όχι μόνο ενήμερος, αλλά και ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της ΠΟΚΚ και για το λόγο αυτό, αναμένεται άμεσα μια νέα συνάντηση στην οποία θα αναλυθούν διεξοδικότερα οι θέσεις της».

You might also like