Ολ. Τελιγιορίδου – Στ. Αραχωβίτης: «Αδικίες στη χορήγηση του ΕΦΚ πετρελαίου και της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων»

Ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Σταύρος Αραχωβίτης, με τη συνυπογραφή 34 ακόμα βουλευτών, σχετικά με τις αδικίες στη χορήγηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου και της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων.

Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδίασε και υλοποίησε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οδήγησε στον αποκλεισμό πολλών δικαιούχων που πληρούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια, ενώ κάποιοι έλαβαν το ποσό μειωμένο, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

Το ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης φάνηκε και προς έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν έσοδα από την άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, αλλά αποκλείστηκαν από τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες των γεωργών και των κτηνοτρόφων, αποκαθιστώντας έμπρακτα τις αδικίες εις βάρος τους, διορθώνοντας τόσο τις αδικίες στην πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου όσο και στις χορηγήσεις των κρατικών ενισχύσεων του 2%.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οικονομικών

Θέμα: «Αδικίες στη χορήγηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων»

Η κυβέρνηση τη ΝΔ για μια ακόμη φορά νομοθετεί χωρίς να γνωρίζει πραγματικά τις ανάγκες των πολιτών και εν προκειμένω, των αγροτών της χώρας αλλά και χωρίς να αντιλαμβάνεται τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου έγινε με προχειρότητα, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι αγρότες να μην έχουν λάβει κανένα ποσό, παρότι είναι ενημερωμένο το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, αλλά και ο δηλούμενος τραπεζικός λογαριασμός IBAN είναι ο σωστός. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αγρότες που ναι μεν τους πιστώθηκε ποσό, αλλά υπήρξε αδικαιολόγητα μειωμένο, σε ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο του 50%. Σε αυτό όλο έρχεται να προστεθεί και η αδιαφορία των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία αδυνατούν ακόμη και να προσφέρουν πληροφορίες, στις εύλογες απορίες των αγροτών.

Από την άλλη πλευρά και οι κτηνοτρόφοι της χώρας έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη έκπληξη να αποκλείονται από τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου, και αυτό μόνο λόγω του ότι στην έναρξη επαγγέλματος οι ΚΑΔ για την κτηνοτροφία ήταν δευτερεύοντες και στην πρώτη θέση είχαν τους ΚΑΔ γεωργικών εργασιών, ενώ αποδεδειγμένα έχουν έσοδα από την άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι οι πραγματικές ανάγκες των γεωργών και των κτηνοτρόφων παραμερίζονται, με την επιφανειακή βοήθεια χάριν εντυπώσεων να επικρατεί.

Επειδή, ο πρωτογενής τομέας της χώρας είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της,

Επειδή, τα τελευταία χρόνια οι αγρότες βάλλονται ποικιλοτρόπως τόσο από την πανδημία της Covid-19, όσο και από τις διεθνείς εξελίξεις με κυρίαρχη τον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο,

Επειδή, η ενεργειακή και οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή καθιστούν τη βιωσιμότητα αγροτών και κτηνοτρόφων αμφίβολη,

Επειδή, είναι κατάφορη η αδικία να πληρούνται τα κριτήρια και ωστόσο οι αγρότες να μένουν εκτός της επιστροφής του «αγροτικού πετρελαίου»,

Επειδή, η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να έχει ίση μεταχείριση σε όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Πώς προτίθεστε να διορθώσετε τον άδικο αποκλεισμό από την πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου των αγροτών που πληρούν τα κριτήρια αλλά και την επιστροφή όλου του δικαιούμενου ποσού σε αυτούς που το έλαβαν μειωμένο;
  2. Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε τους κτηνοτρόφους που αποδεδειγμένα έχουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά αποκλείονται τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης του 2%;
You might also like