ΣΕΚ: «Άμεσα ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας»

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ζητά την άμεση και ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας, με αύξηση του ποσού ενίσχυσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 86η ΔΕΘ, σε 150 εκατ. ευρώ από 89.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

«Άμεσα ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας»

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Ακούσαμε από τον κ. πρωθυπουργό ν’ ανακοινώνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν λίγες ημέρες ότι µε το ποσό των 89 εκατ. ευρώ θα στηρίξει την κτηνοτροφία της χώρας.

Κατ’ αρχάς το ποσό αυτό είναι πολύ λίγο για ν’ αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100% όπου σε συνδυασμό µε την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την Πολιτεία.

Ζητάμε την αύξηση του ποσού των 89 εκατ. ευρώ σε 150 εκατ. ευρώ και τη διαβούλευση με τους κτηνοτροφικούς και πτηνοτροφικούς φορείς (ΣΕΚ – ΠΕΚ – Συντονιστικό Α.Μ.Θ.) -όπως εξάλλου είχατε δεσμευτεί μαζί τους- για ν’ ακούσετε και τις θέσεις µας, όσον αφορά τα κριτήρια και το χρόνο που θα δοθεί η όποια στήριξη.

Όσον αφορά τις τιμές ̟πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για την νέα σεζόν 2022-2023, μετά από συναντήσεις, διαβουλεύσεις, ημερίδες που έχουμε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες και µε την συμμετοχή ̟πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών – Συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες ̟περιοχές της χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 ευρώ για το πρόβειο και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή εκκίνησης, µε δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η εργασία µας.

Ζητάμε τη στήριξή σας γιατί αν δεν γίνουν αυτά τα ελάχιστα, που αναφέρονται πιο πάνω, η καταστροφή της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή, αλλά πραγματικότητα».

 

You might also like