Γ. Γεωργαντάς: Η Ελλάδα υλοποιεί την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της «Πράσινης Συμφωνίας»

Τη βεβαιότητά του για την πλήρη και ορθή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της «Πράσινης Συμφωνίας» και της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Β2 Περιφέρειας Δυτικού Τομέα Αθηνών, του «Μερα25», Κρίτωνα Αρσένη.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι στόχος της Συμφωνίας είναι η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, σε κάθε μορφή δραστηριότητας του Πρωτογενούς τομέα, είτε φυτικής είτε ζωικής, και η δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, ενώ κύριοι στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» είναι μεταξύ άλλων:

  • Εξασφάλιση επαρκών, οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων
  • 50 % μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 και λιπασμάτων
  • Αύξηση των εκτάσεων που διατίθενται για βιολογική γεωργία με στόχο η βιολογική παραγωγή να καταλαμβάνει το 25% των γεωργικών εκτάσεων στην ΕΕ έως το 2030
  • Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων

Όπως τόνισε, υλοποιείται παράλληλα το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής, ύψους 705 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Μεσογειακή διατροφή η οποία, περιλαμβάνεται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και στηρίζεται στα φρούτα, τα λαχανικά, το άπαχο κρέας, το ψάρι και το ελαιόλαδο.

Θύμισε μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει ως εμβληματική κοινότητα που αντικατοπτρίζει τη διατήρηση της παράδοσης την Κορώνη. Επισήμανε ακόμη, ότι στα ελληνικά σχολεία υλοποιούνται προγράμματα υγιεινής διατροφής τα οποία στηρίζονται στην προώθηση των φρούτων.

Τέλος, σημείωσε ότι από τις 604.518 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το 85% αφορά εκμεταλλεύσεις φυτικής παραγωγής, το 12% ζωικής, ενώ το 3% είναι μικτές παραγωγές.

You might also like