Με ανακοίνωση της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 28ης Οκτωβρίου 2022, που αφορά την απόρριψη από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ πρότασης, που μεταξύ των άλλων συνδέει την κατανάλωση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος με καρκινογενέσεις, προτείνοντας στο εξής τα κρέατα αυτά να μην συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής και προώθησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση λοιπόν, «το AWP 2023 περιλαμβάνει κριτήρια ανάθεσης που διακρίνουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ. Ειδικότερα, το Υποκριτήριο (β) στη σελίδα 28, που αφορά τη συμβολή του έργου στους στόχους του Σχεδίου Ελέγχου του Καρκίνου, μιλά για «ενθάρρυνση της στροφής σε μια πιο φυτική διατροφή, με λιγότερο κόκκινο [μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσικίσιο κρέας] και επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου (π.χ. αλκοολούχα ποτά)».
Η διατήρηση αυτών των κριτηρίων που εισάγουν διακρίσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές επιστημονικές μελέτες που ν’ αφορούν στις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση κρέατος, δεν θα έχουν μόνον αντίκτυπο στην κατανομή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, αλλά θα είχε και αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους σχετικούς με το κρέας κλάδους, των οποίων οι προσπάθειες βελτίωσης από άποψη βιωσιμότητας θα καταστούν ανέφικτές, ενώ ο καταναλωτής θα οδηγηθεί σε ένα πεδίο απόλυτης παραπλάνησης μ’ αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να διακινδυνεύσουμε την αειφόρα διαχείριση της υπαίθρου, αλλά και την υγεία και ευρωστία των λαών της ΕΕ.
Έτσι η ΕΔΟΚ αντιδρώντας έστειλε άμεσα επιστολή στον Έλληνα ΥπΑΑΤ, Γιώργο Γεωργαντά, με κοινοποίηση και στον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες. Επίσης κάλεσε μέσω του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, αλλά και όλων των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων που συμμετέχει η ΕΔΟΚ (UECBV), να παρέμβουν με τις διοικήσεις τους, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα Κράτη-Μέλη να ψηφίσουν κατά της διατήρησης αυτών των κριτηρίων, που εισάγουν διακρίσεις στο AWP 2023, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου».
Και καταλήγει: «Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι το ΥπΑΑΤ και ο κ. Γεωργαντάς προσωπικά έπραξαν τα δέοντα επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία και τ’ αντανακλαστικά, μη στηρίζοντας την απαράδεκτη αυτή πρόταση. Θετικά υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόνον 2 χώρες: Η Μάλτα και η Εσθονία. Αρνητικά ψήφισαν 10 χώρες. Παρών δήλωσαν 14 χώρες. Δεν έλαβε μέρος η Κύπρος.
Μια μάχη κερδήθηκε, όχι όμως και ο πόλεμος, που θεωρούμε ότι θα κερδηθεί, μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, στον οποίο η ΕΔΟΚ συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και θα πρωτοστατήσει σε κάθε είδους έρευνα για ν’ αποδοθούν στη σωστή τους διάσταση όλα τα δεδομένα, που αφορούν στην κατανάλωση του κρέατος και των παρασκευασμάτων, αλλά και στην άσκηση της αειφόρου κτηνοτροφίας».