Σ. Κεδίκογλου: Σειρά μέτρων δρομολογεί η κυβέρνηση για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες

Απαιτείται η ενίσχυση της εθνικής μας αυτάρκειας σε όλους τους τομείς, στην ενέργεια και στον Πρωτογενή τομέα, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika 90,1 FM και στην δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Αν έχει βγει ένα συμπέρασμα από αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις και από τον πόλεμο στην Ουκρανία η λέξη “κλειδί” είναι “αυτάρκεια”», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου και σημείωσε ότι κατόπιν επίπονων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την ΕΕ, αναγνωρίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης  του Πρωτογενούς τομέα. «Πλέον με μια σειρά μέτρων προσπαθούμε να απορροφήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, την αύξηση του κόστους παραγωγής», τόνισε.

Όπως εξήγησε, «Από τον Οκτώβριο του 2021 διαπιστώθηκε ένα ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η Ρωσία σχεδίαζε την εισβολή της και τον τρόπο που θα έπληττε τη Δύση πολύ νωρίτερα. Διαπιστώθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο μια μεγάλη ανατίμηση της αμμωνίας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της πολύ φυσικό αέριο, κατά 400%. Αυτό συμπαρέσυρε τις τιμές των λιπασμάτων και με τη σειρά τους τα λιπάσματα συμπαρέσυραν το κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα».

Τέλος, αναφορικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 350 εκατ. ευρώ και ότι υλοποιούνται έργα υποδομής τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν. «Ξεκινάει ο περιφερειακός της Χαλκίδας και εκπονείται η μελέτη για τον Βόρειο οδικό άξονα», κατέληξε.

You might also like