ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ: «Διαχείριση των ΖΥΠ και του ΗΜΑΤ»

Την προσπάθεια να δώσει απαντήσεις στα καίρια ζητήματα της διαχείρισης των ΖΥΠ και του ΗΜΑΤ ξεκίνησε το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος (ΙΠΚ) με την ανοικτή εκδήλωση, που διοργάνωσε και η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/11 στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας (ΒΕΑ) στην Αθήνα.

Η εκδήλωση αφορούσε τα μείζονα ζητήματα της Διαχείρισης των Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) και του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων Τροφίμων (ΗΜΑΤ). Παρόντες στην ημερίδα ήταν εμπειρογνώμονες, εξειδικευμένοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, προμηθευτές πρώτων και βοηθητικών υλών, πανεπιστημιακοί, καθώς και εκπρόσωποι κλαδικών ΜΜΕ.

Τη βάση της συζήτησης έθεσαν δύο αναλυτικές παρουσιάσεις: Της εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρίας Δέσποινας Παπανικολάου, Προϊσταμένης του Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων και της εκπροσώπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρίας Σοφίας Μάνη, Προϊσταμένης του Τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ακολούθησε διευρυμένη συζήτηση των εκπροσώπων του πάνελ και των συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κυρίες Ευαγγελία Γκίζα, πρόεδρος του ΙΠΚ, Χριστίνα Πάνου, Διευθύντρια Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ομίλου Εταιριών Εστίασης Goody’s/Everest, Μαρία Γκουραμάνη, Διευθύντρια Διασφάλισης Ποιότητας της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ και οι κ.κ. Στέλιος Σκαρίμπας, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕΚ και Managing Director της Elvida Foods Α.Ε. και Στέφανος Τικέλης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος.

Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης η εταιρεία Fargeco Hellas.

Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν είναι οι καταχωρήσεις σε δύο διαφορετικά Μητρώα, οι διαφορές ΖΥΠ και Αποβλήτων Τροφίμων, τρόποι διαχείρισης των ΖΥΠ και των Αποβλήτων Τροφίμων από διαφορετικούς κλάδους (βιομηχανίες τροφίμων, κρεοπωλεία, λιανική πώληση, εστίαση και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), προϋποθέσεις για την παραλαβή και επεξεργασία των ΖΥΠ από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα τελικώς παραγόμενα προϊόντα, καθώς και η άποψη της επιστημονικής κοινότητας για τα ΖΥΠ και το ΗΜΑΤ σε σχέση με το περιβάλλον.

Σ. Κεδίκογλου: Αποτελεσματική διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων για την προστασία του περιβάλλοντος

Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων αποτελεί ένα κρίσιμο και συνάμα δύσκολο έργο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος.

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, απαιτείται συντονισμός και κοινές δράσεις. «Συνδέεται δε άρρηκτα με τις επιταγές της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλεται να εφαρμόσει η χώρα μας, όπως και όλα τα άλλα Κράτη-Μέλη τα προσεχή χρόνια», εξήγησε.

Όπως είπε ο ΥφΑΑΤ στόχοι της «Πράσινης Συμφωνίας» είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων και η θέσπιση δράσεων για την κυκλική οικονομία που στοχεύει στην απόλυτη αξιοποίηση τους και την καταστροφή όσον το δυνατόν μικρότερων ποσοτήτων για την προστασία του περιβάλλοντος που τόσο έχει επιβαρυνθεί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «τα συμπεράσματα της ημερίδας, θα αποτελέσουν για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εμένα προσωπικά ως αρμόδιο υφυπουργό, χρήσιμα εργαλεία για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ιδιαίτερα με το υπουργείο Περιβάλλοντος».

Κλείνοντας ο κ. Κεδίκογλου κάλεσε σε συνεργασία τους εμπλεκόμενους φορείς τονίζοντας ότι «θα πετύχουμε τους οικονομικούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους που μας έχουν τεθεί, έτσι ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καθαρότερο και υγιεινότερο περιβάλλον».

You might also like