Γ. Γεωργαντάς: Η ένταξη της διαδικασίας πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr διασφαλίζει τα συμφέροντα των αγροτών

Η ένταξη της διαδικασίας πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr διασφαλίζει τη διαφάνεια και το έγκαιρο των πληρωμών προς τους αγρότες, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς η ακύρωση, μετά από προσφυγές, της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει από το 2021 και η συνέχιση της εκκρεμότητας, δημιούργησε κινδύνους για την έγκαιρη πληρωμή  των αγροτών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργώντας την υποδομή για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στη συνέχεια προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των πληρωμών ζητήθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), η παροχή σύμφωνης γνώμης για την διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την παροχή του λογισμικού (πηγαίου κώδικα) της ΕΑΕ έτους 2022.

Η επιλογή αυτή κρίθηκε απολύτως αναγκαία και έχει ακολουθηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πέτυχε να πληρωθούν εφέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, 630.000 δικαιούχοι, προκαταβολή της ΕΑΕ ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε στην κυρία Τελιγιορίδου ότι και πέρσι είχε ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, «αλλά δεν υπήρξε καμία όχληση από τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί αφορούσε άλλη εταιρεία».

«Τελικός σκοπός της διαδικασίας που ακολουθείται είναι να τελειώσει η εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από οποιαδήποτε εταιρεία και να πληρώνονται οι αγρότες έγκαιρα με τρόπο δίκαιο και απόλυτα διαφανή».

You might also like