ΠΟΚΚ: Συνέδριο στην Λάρισα και στήριξη της ΕΔΟΤΟΚΚ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/3 στο «Central Hotel Athens» η συνεδρίαση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του, έγινε και η ετήσια κοπή της Βασιλόπιτας για το 2023.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα την ταμειακή της ροή.

Έγινε αναφορά στην εξέλιξη που καταγράφεται τα πολλά τελευταία χρόνια στο επάγγελμα του κρεοπώλη, καθώς και στον τρόπο παρουσίασης και πώλησης του κρέατος και των προϊόντων του στα καταστήματα των γειτονιών όλης της χώρας.

Ακολούθως, μεγάλη συζήτηση πραγματοποιήθηκε σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις για την νέα Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και την αναγνώριση της από το ΥπΑΑΤ το αμέσως προσεχές διάστημα. Για το λόγο αυτό το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν, τόσο ο πρόεδρος της κ. Γιάννης Φασουλάς (ιδρυτής και πρόεδρος της Krivek Α.Ε.), όσο και ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ).
Ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, κ. Σάββας Κεσίδης ανέγνωσε επιστολή που συντάχθηκε από τη Νομική Σύμβουλο, προκειμένου να εγκριθεί από το ΔΣ και να σταλεί στη συνέχεια στον ΥπΑΑΤ, σχετική με το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάκληση από αυτό, της αναγνώρισης ως Εθνικής της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), λόγω έλλειψης αντιπροσωπευτικότητας, όπως τονίστηκε.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα Ζωικά Υπό Προϊόντα (ΖΥΠ) και τη διαχείριση τους από τους κρεοπώλες. Ο κ. Κεσίδης περιέγραψε το ζήτημα των ΖΥΠ «ως το μεγαλύτερο “αγκάθι” των κρεοπωλών». Μίλησε για τα πιθανά κόστη που προκύπτουν μέσα από τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τη συλλογή τους από τα καταστήματα και τη μετέπειτα ορθή διαχείριση τους, την εμπλοκή των κατά τόπους Δήμων και Περιφερειών, τη χρήση -ή μη- ψυγείων για τη φύλαξη τους εντός των κρεοπωλείων, τη συλλογική συγκέντρωση τους από τους ίδιους τους κρεοπώλες σε κοντέινερ-ψυγεία, καθώς και τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην ΠΟΚΚ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Σημαντικό θέμα επίσης, ήταν ο τρόπος και η έκταση της χρήσης του vacuum στα κρεοπωλεία και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τους ελέγχους του ΕΦΕΤ σε αυτά. Την υποχρέωση αναγραφής στη συσκευασία των προβλεπόμενων από το νόμο πληροφοριών για τον καταναλωτή και φυσικά την ημερομηνία λήξης, για τις περιπτώσεις εκείνες που αποθηκεύονται και επαναπωλούνται. Τονίστηκε η ανάγκη περιορισμού της χρήσης του vacuum από τα κρεοπωλεία, μιας και δεν συνάδει με την εν γένει φιλοσοφία τους.

Τις κινήσεις της Ομοσπονδίας εν’ όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και την συνεπακόλουθη αύξηση των ελληνοποιήσεων και των λαθροσφαγών αμνοεριφίων, καθώς και της παράνομης μεταφοράς και διακίνησης του κρέατος που προέρχεται από αυτές (ΚΤΕΛ, ταξί, ΙΧ, καράβια), ώστε να φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Την επισήμανση του κινδύνου που αποτελούν αυτές για τη δημόσια υγεία, που εντείνεται λόγω της έλλειψης ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, εξαιτίας της υποστελέχωσης τους, παρόλες τις σχετικές κάθε φορά δηλώσεις θεσμικών, για εντατικοποίηση των ελέγχων και πάταξη τέτοιων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.
Τονίστηκε δε από πολλούς, η ανάγκη κοινής επικοινωνιακής γραμμής Πανελλαδικά για το θέμα αυτό, απ’ όλους τους προέδρους των Σωματείων.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάληψη από το Σωματείο της Λάρισας, της διεξαγωγής του επόμενου Συνεδρίου της ΠΟΚΚ τον ερχόμενο Ιούνιο, στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, πρόταση που υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Μετά τη λήξη των εργασιών του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΚΚ, ακολούθησε σε άλλο χώρο του ξενοδοχείου, η γιορτή για την κοπή της Βασιλόπιτας για το έτος 2023, με την παρουσία του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιώργου Καββαθά, καθώς και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.
Μετά την ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στην μνήμη των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι δύο πρόεδροι στους χαιρετισμούς τους, ανέδειξαν τη διαχρονική αξία του συνδικαλισμού, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των σιδηροδρομικών που συνεχώς «ενοχλούσαν» την πολιτική ηγεσία, παρόλο που δεν εισακούονταν.
Επισήμαναν την ανάγκη διεκδίκησης κονδυλίων για τις ΜμΕ -με προσωπικό κάτω των 10 ατόμων- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, που με τους έως τώρα σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν να λαμβάνουν. Πράγμα που σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να καταστούν μη ανταγωνιστικές και να κλείσουν, κάτω από το βάρος της επικράτησης μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων και στη συγκεκριμένη αγορά.

Τέλος, το φλουρί έτυχε στο κομμάτι του κ. Κώστα Καϊκή, ο οποίος και κέρδισε την εικόνα των Ταξιαρχών, για να την προσφέρει με τη σειρά του στα γραφεία της ΠΟΚΚ.

You might also like