InnoLambMeat: Διασφάλιση ποιότητας κρέατος παχυνόμενων αρνιών και εφαρμογή καινοτόμου πλατφόρμας

Η προβατοτροφία είναι ο σημαντικότερος κλάδος της ζωικής παραγωγής στη χώρα μας, με δύο παραγωγικές κατευθύνσεις από τις οποίες η κύρια είναι η γαλακτοπαραγωγή, ενώ η κρεοπαραγωγή συχνά αντιμετωπίζεται ως ένα παραπροϊόν της πρώτης. Έτσι, παρά τους τεράστιους αριθμούς αρνιών που γεννιούνται στη χώρα μας ετησίως (περίπου 9 εκατομμύρια), η αγορά του κρέατος των αρνιών έχει μείνει στάσιμη, εστιάζοντας κυρίως στην πώληση ολόκληρων σφάγιων αρνιών ελαφρού τύπου (βάρος σφάγιου 8-12 χλγ.), για την κάλυψη των εποχικών απαιτήσεων της αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια, η διατροφική κουλτούρα, αλλά και η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών μεταβάλλεται διαρκώς. Η εύκολη και γρήγορη διακίνηση προϊόντων, η μετακίνηση πληθυσμών μέσω του τουρισμού αλλά και της μετανάστευσης, η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών, καταναλωτικών τάσεων και συμπεριφορών υγείας που άπτονται της διατροφής, καθώς και οι διαρκώς εντεινόμενες προκλήσεις τόσο στη ζωική παραγωγή γενικά όσο και στην προβατοτροφία ειδικά, αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και τις προκλήσεις των αγορών, επαναπροσδιορίζουν τις καταναλωτικές συμπεριφορές και αναπροσαρμόζουν τα συστήματα εκτροφής και τους παραγωγικούς στόχους της προβατοτροφίας.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, σκοπός του έργου «Διασφάλιση ποιότητας κρέατος παχυνόμενων αρνιών και εφαρμογή καινοτόμου πλατφόρμας κατάταξης, ποσοτικής και ποιοτικής αξιολόγησης σφάγιου και παραγόμενων τεμαχίων κρέατος» είναι ο σχεδιασμός βιώσιμων συστημάτων πάχυνσης αρνιών για την παραγωγή σφάγιων βαρέος τύπου και τεμαχίων κρέατος με διακριτά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι επιμέρους στόχοι είναι πέντε.

  1. Η ανάπτυξη καινοτόμων σιτηρεσίων με την ενσωμάτωση εγχώρια παραγόμενων ζωοτροφών και καταρτισμός εξειδικευμένων διατροφικών προγραμμάτων για κάθε στάδιο της πάχυνσης των αρνιών.
  2. Ο στοχευμένος σχεδιασμός προγραμμάτων προληπτικής κτηνιατρικής και πρόταση μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των παχυνόμενων αρνιών, καθώς και γενικά των συνθηκών υγιεινής σε επίπεδο εκτροφής κατά τη διάρκεια της πάχυνσης των αρνιών.
  3. Η μέτρηση, καταγραφή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της πάχυνσης με τη χρήση κατάλληλων δεικτών.
  4. Η ανάπτυξη καινοτόμων και αντικειμενικών κλιμάκων κατάταξης των σφαγίων και των τεμαχίων κρέατος με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και η εκτίμηση των ποσοτικών και των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.
  5. Η ανάπτυξη πρωτοκόλλων τεμαχισμού του σφάγιου των αρνιών για την τυποποίηση τεμαχίων κρέατος.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04393). Φορείς υλοποίησης είναι οι εταιρείες ΔΕΝΕΖΗΣ Α.Ε. και Agrifood Research and Innovation Center ΙΚΕ, με την έρευνα να συντονίζεται και να διεξάγεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επιστημονικός υπεύθυνος: Αθανάσιος Γελασάκης, E-mail: [email protected]).

You might also like