Πέντε λιγότερο δημοφιλή είδη κρέατος που αξίζει να βάλουμε στη διατροφή μας

Το κρέας είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο.

Σχεδόν το 90% των ανθρώπων δηλώνει ότι τρώει κρέας, με διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς να έχουν το δικό τους αγαπημένο είδος κρέατος.

 

Οι άνθρωποι κατανάλωναν κρέας σχεδόν από τη στιγμή που περπάτησαν στον πλανήτη και, εξακολουθούν να το περιλαμβάνουν στη διατροφή τους μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί ραγδαία, τάση η οποία δεν φαίνεται να αντιστρέφεται στο προσεχές μέλλον.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΙΔΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το χοιρινό κρέας ήταν για πολλά χρόνια η πρώτη επιλογή των Ελλήνων με ετήσια κατανάλωση που ξεπερνούσε τα 27 κιλά/άτομο. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση χοιρινού έχει περάσει στη δεύτερη θέση σε δημοφιλία (22 κιλά/άτομο), και, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το κρέας πουλερικών με περισσότερα από 25 κιλά/άτομο σε ετήσια βάση. Στην τρίτη θέση είναι το βόειο/μοσχαρίσιο κρέας με 13,5 κιλά/άτομο και έπεται το αιγοπρόβειο κρέας με 6,1 κιλά/άτομο.

Αυτά είναι και τα βασικά είδη κρέατος που καταναλώνουμε στην Ελλάδα, με τα υπόλοιπα κρέατα να αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης κρέατος. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν και άλλα είδη κρέατος, τα οποία έχουν σημαντική διατροφική αξία, και με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικά νόστιμα πιάτα. Ορισμένα από αυτά τα (γνωστά ή λιγότερο γνωστά) είδη κρέατος σας παρουσιάζουμε στο σημερινό μας άρθρο.

 

5 ΕΙΔΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ

 

ΠΑΠΙΑ

Το κρέας της πάπιας είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα και, παράλληλα, είναι ένα κρέας υψηλής διατροφικής αξίας. Πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες, αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή. Θεωρείται ένα λιπαρό κρέας, ωστόσο, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Επιπλέον, το λίπος της πάπιας είναι υποδόριο, που σημαίνει ότι μπορούμε να το αφαιρέσουμε εύκολα, εφόσον το επιθυμούμε. Μάλιστα, το στήθος πάπιας, αν αφαιρέσουμε το δέρμα και το λίπος του, είναι πιο άπαχο από το αντίστοιχο του κοτόπουλου.

Μπορεί να μαγειρευτεί ολόκληρη ή σε κομμάτια και είναι ιδανική τόσο για  μαγείρεμα στο φούρνο όσο και στην κατσαρόλα. Στη χώρα μας, την πάπια την τρώμε συνήθως είτε σε ασιατικά εστιατόρια, είτε ως εναλλακτική της γαλοπούλας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όμως, ένα τόσο νόστιμο και υγιεινό κρέας, αξίζει μια θέση στο τραπέζι πιο συχνά.

ΚΟΥΝΕΛΙ

Το κουνέλι ήταν κάποτε ένα από τα πιο κοινά κρέατα στο ελληνικό τραπέζι, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Ο λόγος ήταν αφενός η εύκολη εκτροφή του στην επαρχία, κι αφετέρου το νόστιμο κρέας του και η υψηλή διατροφική του αξία. Πλούσιο σε πρωτεΐνες κρέας, χαμηλό σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο κ.ά, πρωταγωνιστεί σε ορισμένα από τα πιο διάσημα και πιο νόστιμα πιάτα της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας.

Κοκκινιστό, στιφάδο, λεμονάτο, κρασάτο, τηγανητό, γεμιστό, το κρέας του κουνελιού μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και δημιουργικά με μια σειρά από άλλες πρώτες ύλες, για να δώσει άπειρα νόστιμα και υγιεινά πιάτα.

ΟΡΤΥΚΙ

Το ορτύκι είναι ένα μικρόσωμο πτηνό, το οποίο, από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελούσε στόχο κυνηγιού για το εκλεκτό του κρέας. Πλέον, τα ορτύκια εκτρέφονται σε φάρμες και δεν είναι ανάγκη να τα κυνηγήσουμε για να τα απολαύσουμε στο τραπέζι μας.

Το κρέας του ορτυκιού είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως και σε σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό κ.ά. Τα 100 γραμμάρια κρέατος ορτυκιού περιέχουν 25 γραμμάρια καλής ποιότητας πρωτεΐνη, ενώ, η περιεκτικότητά του σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη είναι σχετικά μικρή.

Αρκετές κουζίνες, τόσο ευρωπαϊκές όσο και ασιατικές, περιλαμβάνουν τα ορτύκια στα πιάτα τους. Μπορούν να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα, στο τηγάνι, τη σχάρα και τον φούρνο, και αποτελούν ένα εκλεκτό κρέας, που αξίζει να το δοκιμάσουμε.

ΕΛΑΦΙ

Το ελάφι ήταν για πολύ καιρό ένα από τα πιο διαδεδομένα κυνήγια. Πλέον, υπάρχουν αρκετές φάρμες που εκτρέφουν ελάφια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα εκλεκτό και υγιεινό κόκκινο κρέας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Τα 100 γραμμάρια κρέατος μάς δίνουν σχεδόν 23 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο κ.ά.

Είναι ένα κρέας, το οποίο απαιτεί ειδική διαχείριση κατά το μαγείρεμά του, όμως, εφόσον μαγειρευτεί σωστά, είναι ένα κρέας που αποζημιώνει με τη γεύση του.

ΒΟΥΒΑΛΙ

Το βουβαλίσιο κρέας είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πιο υγιεινά κόκκινα κρέατα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σίδηρο, και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Σε σχέση με το βοδινό/μοσχαρίσιο κρέας, το βουβαλίσιο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και χοληστερόλη.

Το βουβαλίσιο κρέας το μαγειρεύουμε σχεδόν με τους αντίστοιχους τρόπους που μαγειρεύουμε και το μοσχαρίσιο αλλά, επειδή τα βουβάλια είναι ζώα ελευθέρας βοσκής, ενδέχεται για ορισμένα κομμάτια να χρειάζεται περισσότερος χρόνος μαγειρέματος. Αντίστοιχα, για άλλα κομμάτια κρέατος, και επειδή το βουβαλίσιο κρέας έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος απ’ ό,τι το βοδινό, απαιτείται μικρότερος χρόνος μαγειρέματος για να μην στεγνώσει το κρέας.


Πηγή: attikameat.gr

 

You might also like