ΕΛΣΤΑΤ: Διαρκείς οι ανατιμήσεις σε κρέας, γαλακτοκομικά και ψωμί

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η διαμόρφωση του πληθωρισμού των τροφίμων σε 11,4% οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών σε ετήσια βάση κατά 19,1% σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 16,2% στα έλαια και λίπη, κατά 13,8% στο ψωμί δημητριακά, κατά 12,1% στον καφέ, κατά 12% στο κρέας, κατά 11% σε ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, κατά 8,5% στο μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων.

 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς από την πλευρά του λιανεμπορίου τροφίμων, αλλά και των προμηθευτών, καθώς και σύμφωνα με ερευνητές της αγοράς, σε κάποιες πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα στο αγελαδινό γάλα, έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και σταδιακά και στην Ελλάδα μείωση των τιμών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αρκετές γαλακτοβιομηχανίες προχώρησαν σε μειώσεις τιμών σε κάποια προϊόντα τους που παράγονται από αγελαδινό γάλα, έστω και αν οι μειώσεις αυτές δεν αφορούν τους πολύ βασικούς κωδικούς τους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα γαλακτοκομικά και τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή του οποίου παραμένει σε σημαντικά υψηλά επίπεδα. Τιμοκαταλόγους με μειώσεις τιμών λαμβάνουν τα σούπερ μάρκετ και για την κατηγορία των σπορελαίων, προϊόντα που είχαν ανατιμηθεί πολύ πέρυσι, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Από την άλλη, προϊόντα που εξακολουθούν να παράγονται με πρώτες ύλες οι οποίες είχαν αγοραστεί ακριβά, δύσκολα θα διατεθούν στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές. Σε κάποιες δε περιπτώσεις πρώτων υλών, οι τιμές παραμένουν σε ανοδική πορεία με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ζάχαρη, γεγονός που προκαλεί ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, από ζαχαρώδη και σοκολατοειδή έως τα αναψυκτικά.

You might also like