Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Rabobank, “προς τα τέλη του 2022 η κατανάλωση αποδυναμώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο σε μια αποκλιμάκωση των τιμών η οποία διατηρείται και στις αρχές του 2023”, ενώ ο αναλυτής Angus Gidley-Baird, σημείωσε πως “ενώ η προσφορά βόειου κρέατος αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, η πορεία της κατανάλωσης είναι εκείνη που θα κρίνει την επόμενη μέρα”.
ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 60 ΕΤΩΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Ήδη έχει παρατηρηθεί σταθερότητα στις τιμές και στην αγορά το α’ τρίμηνο του 2023, με μια αύξηση περίπου 5% στην Αυστραλία και 2% στη Βραζιλία, εξέλιξη που δείχνει να αντισταθμίζει τη μειωμένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Νέα Ζηλανδία.
“Τα αποθέματα βόειου κρέατος έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1962”, αποκαλύπτει ο κορυφαίος αναλυτής της Rabobank.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρώπη η παραγωγή βόειου κρέατος συνεχίζει να καταγράφει πτωτική τάση που πλησιάζει το 1,3%, συγκριτικά με πέρυσι, ενώ για το 2023 προβλέπεται επιπλέον μείωση της παραγωγής σχεδόν 0,5%.
Πιο αναλυτικά, η παραγωγή υποχώρησε κατά 8% στην Γερμανία, κατά 4% στην Γαλλία και κατά 1% στην Ολλανδία, καταγράφοντας στον αντίποδα αύξηση κατά 6% στην Ιρλανδία, κατά 4% στην Ισπανία και κατά 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι εξαγωγές βόειου κρέατος στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 19% πέρυσι.
Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Η μεγάλη αγορά της Κίνας είναι βασικός ρυθμιστής της παγκόσμιας αγοράς. Παρ’ ότι πολλές χώρες έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, η Κίνα συνεχίζει να επιβάλλει περιορισμούς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή της.
Με δεδομένες αυτές τις καταστάσεις, οι προβλέψεις της Rabobank αναφέρουν πως η ζήτηση για βόειο κρέας στην Κίνα, θα αυξηθεί το β’ εξάμηνο του 2023, πράγμα που σημαίνει άνοδο στις τιμές. Για το 2022 οι εισαγωγές βόειου κρέατος στην Κίνα αυξήθηκαν 15% (2,68 εκατ. τόνους). Να σημειώσουμε εδώ, επίσης, πως η Βραζιλία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βόειου κρέατος της Κίνας.