Ελλάδα και Ιταλία: ανεπαρκής η παραγωγή βόειου κρέατος

Για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών

Επισφαλές χαρακτηρίζεται το μέλλον των παραγωγών βοδινού κρέατος, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της  αγοράς, αφού στην πλειονότητα τους οι τιμές του κρέατος είναι κάτω του κόστους παραγωγής.

 

Σύμφωνα με την Διεπαγγελματική οργάνωση των παραγωγών της Λομβαρδίας και την συμβουλευτική εταιρεία Clal, που δραστηριοποιείται στον γαλακτοκομικό τομέα, με έδρα τη Μάντοβα της Ιταλίας, η αγορά βοδινού κρέατος υποφέρει και πρόκειται να χάσει και άλλο έδαφος όσον αφορά την επάρκεια του, προειδοποιεί ο πρόεδρος της διεπαγγελματικής, Primo Cortelazzi.

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των παραγωγών, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο δεν απορροφάται από τους καταναλωτές, οδήγησαν σε μια «επάρκεια» που για την Ιταλία έχει πέσει επικίνδυνα στο 42%, χάνοντας πάνω από 16 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα από το 2019 έως το 2022, όπως προκύπτει από την ετήσια συνεδρίαση των παραγωγών βοδινού κρέατος της Λομβαρδίας.

Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την Marika De Vincenzi από την ομάδα της Clal, παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης κατά 1% για το τρέχον έτος, με μείωση της προσφοράς στο 0,3% σε παγκόσμια κλίμακα. Αριθμοί που, τουλάχιστον θεωρητικά, θα μπορούσαν να κρατήσουν υψηλές τις τιμές της αγοράς, δυστυχώς όμως αντισταθμίζονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Μπορούν οι Ευρωπαϊκές χώρες να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βόειο κρέας;

Η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εμβληματική, γιατί προφανώς αντιπροσωπεύει έναν μέσο όρο διαφορετικών όγκων παραγωγής από κράτος σε κράτος. Αν και το ποσοστό αυτάρκειας του βόειου κρέατος το 2022 διαμορφώθηκε στο 103%, υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών.

Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, έχει ποσοστό αυτάρκειας 549% (με τις εξαγωγές να προσανατολίζονται έντονα προς το Ηνωμένο Βασίλειο), η Γαλλία βρίσκεται στο 139%, η Ισπανία στο 115%, η Γερμανία στο 105%. Σε ουσιαστική ισορροπία βρίσκονται το Βέλγιο (99%) και η Ολλανδία (98%). Η Ιταλία βρίσκεται στο 42%, παρουσιάζοντας έλλειμμα παραγωγής από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Ελλάδα.

You might also like