Μαγνησία: Καταστράφηκε πάνω από το 80% της κτηνοτροφίας

Δηλώσεις της Προέδρου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας και του ΥπΑΑτ

Τραγικές οι εξελίξεις για τον κτηνοτροφικό πληθυσμό στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς μεγάλες εκτάσεις και μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, φαίνεται να έχουν καταστραφεί από την επέλαση της φωτιάς.

 

Χωριά του Δήμου Φερών, Βελεστίνο, Άγιος Γεώργιος, Αισωνία και Σέσκλο παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καταστροφές ενώ ολόκληρες κτηνοτροφικές μονάδες και αιγοπρόβατα έχουν καεί. Ευτυχώς μικρές ήταν οι καταστροφές στο Διμήνι Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, «Η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη. Εκτός όμως από τις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι χάθηκαν και πολλά βοσκοτόπια, τα οποίοι συντηρούσαν τα ζώα μας. Κάηκαν στάβλοι και πάρα πολλά ζώα. Πλήρης καταστροφή. Το ζωικό κεφάλαιο δεν υπάρχει…»

«Βοήθεια θα προκύψει, αλλά πότε;»

Άμεση κρίνεται η ανάγκη αρωγής του ΥπΑΑτ και όλων τον αρμόδιων φορέων για να μπορέσουν να καθοριστούν οι ζημιές και οι καταστροφές στις κτηνοτροφικές περιοχές της Μαγνησίας. Ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους πληγέντες είναι πότε αυτή η βοήθεια θα προκύψει και πότε θα εφαρμοσθούν τα μέτρα στήριξης.

«Ένας κτηνοτρόφος που είχε 500 ή 200 ζώα και  τα έχασε όλα, είχε και την μάντρα του. Αυτός λοιπόν, αν άμεσα δεν πάρει χρήματα για να αντικαταστήσει και το ζωικό κεφάλαιο και την μάντρα του, τελείωσε. Πώς θα ζήσει; Αυτή την στιγμή πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα ζώα που ήδη υπάρχουν να συντηρηθούν. Δεύτερη αρμοδιότητα μας είναι ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους ανθρώπους, κάτι που όπως είπα πρέπει να γίνει άμεσα. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όσων αφορά τους στάβλους είναι δύσκολο γιατί υπάγονται σε ένα πρόγραμμα, το οποίο αργεί και προσπαθούμε τώρα και εμείς, γιατί όλοι έχουμε πάθει ζημιές, να δούμε πως θα το κάνουμε για να αλληλοβοηθηθούμε. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι και δεν τους ενδιαφέρει και ούτε νοιάζονται. Όλα τα κάνουμε μόνοι μας. Με τον Δήμο Βόλου, με κάποιους ανθρώπους που βοηθάνε, με Δημάρχους, με Προέδρους.» συμπληρώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου, Χαρούλα Διβάνη, εμφανώς αγανακτισμένη με την όλη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

 

Λευτέρης Αυγενάκης: «Είμαστε στο πλευρό των αγροτών και παραγωγών. Οι  αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα»

Μετά από εντολή που δόθηκε από τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρέθηκαν άμεσα στις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις  καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛ.Γ.Α.,  που βρέθηκαν την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Λάρισας, αναφέρουν ότι μετά από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις τους επί του πεδίου των καταστροφών, σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται σε σειρά κοινοτήτων, όπου ήδη υπάρχουν 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αυτών, χθες και σήμερα οι υπάλληλοι του ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ, επιχειρούν τόσο τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα, όσο και επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.

Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημίες από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου.

 

 

You might also like