Αυγενάκης: Σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων Χανίων – Ρεθύμνου

Ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές τους.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για ενίσχυση του συνεργατισμού και σημείωσε ότι με σωστή και οργανωμένη δουλειά, αλλά και με τη συνεργασία όλων θα τα καταφέρουμε.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο ΥπΑΑΤ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ωριμότητα της συζήτησης, αλλά και για το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των αγροτοκτηνοτρόφων.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε την ανάγκη ισχυροποίησης της παρουσίας νέων στον πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφασή του για ένταξη και των περίπου 2.500 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με την εξασφάλιση επί πλέον 77 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό», είπε και τόνισε ότι στόχος είναι έως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι».

Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, «και αυτό το κάνουμε πράξη στο ελάχιστο διάστημα που βρισκόμαστε στο υπουργείο». Σε ό,τι αφορά την ένταξη νέων στο αγροτικό επάγγελμα, σημείωσε ότι απαιτούνται κίνητρα που θα μετριάζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Για τον ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που θα έλθει από το Υπουργείο στη Βουλή.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τον βηματισμό που θα ήθελε. «Χρειάζεται δουλειά εντατική. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, ηρεμία, αξιοπιστία, κάτι που επιδιώκεται και από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ αλλά και από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο. Είναι εποπτευόμενος φορέας. Ελέγχεται και εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και θα εκτελεί με ευλάβεια και διαφάνεια όλα αυτά που προβλέπονται από τη σύσταση λειτουργίας του». Και προσέθεσε: «Βήμα βήμα, αλλά με ταχύτητα, απαντούμε στις αγωνίες των αγροτών ώστε να υπάρξει ηρεμία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε γιατί όντως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί».

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση μίλησε για την ανάγκη στοχευμένων δράσεων ιδίως σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση υδάτινων πόρων μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ. Παράλληλα έκανε λόγο για «τσουνάμι προβλημάτων που δημιούργησε η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία», αλλά σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπιστοσύνη που βλέπει στο βλέμμα των συνομιλητών του παραγωγών. «Είναι μαχητές, είναι παλικάρια. Δεν το βάζουν κάτω και μαζί θα δουλέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, ο ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, το οποίο, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει και υλοποιεί ερευνητικά και πιλοτικά έργα για την επίλυση των προβλημάτων και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών της ελιάς, εσπεριδοειδών, υποτροπικών φυτών, αμπέλου και κηπευτικών.

You might also like