Σε πύρινο κλοιό η ελληνική κτηνοτροφία

Ένας κτηνοτρόφος νεκρός- Προβλήματα σε όλη τη χώρα- Μικρές απώλειες ζωικού κεφαλαίου- Καταστροφές σε εγκαταστάσεις- Κτηνοτρόφοι μιλούν στο Dairy News

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα η ελληνική κτηνοτροφία καθώς οι δασικές φωτιές που κατακαίουν τη χώρα έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους ενώ ήδη ο καταπονημένος κλάδος μετράει άλλον έναν νεκρό.

 

Πρόκειται για ηλικιωμένο κτηνοτρόφο στον Πρόδρομο Βοιωτίας ο οποίος όταν έλαβε το μήνυμα από το 112 έσπευσε στον στάβλο του για να σώσει τα ζώα του αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης έχασε τη ζωή του προφανώς από αναθυμιάσεις χωρίς να βρεθεί στο μέτωπο της φωτιάς.

Εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν πλέον προσεγγίσει παραγωγικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχουν κινδυνεύσει. Στην Αττική, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη κι αλλού, τα προβλήματα είναι περιορισμένα και σύμφωνα με την Μάγδα Κοντογιάννη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποιον κτηνοτρόφο, το ζωικό κεφάλαιο ή τις εγκαταστάσεις.

Αντίθετα στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και τον Έβρο και την Καβάλα.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Μακεδονίας- Θράκης, τον Νίκο Δημόπουλο οποίος το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου μας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί. «Υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή, κυρίως στον νότιο Έβρο, την Κομοτηνή και την Καβάλα. Στην περιοχή μας, την Καβάλα, έχουν καεί δύο στάβλοι δεν υπάρχουν όμως απώλειες ζωικού κεφαλαίου. Πρέπει πρώτα να σβήσουν οι φωτιές για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να βρούμε με ποιον τρόπο θα βοηθήσουμε τον κόσμο».

Στον Έβρο

Επικοινωνήσαμε και με τον Στέλιο Τσολακίδη από τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό ‘Θρακών Αμνός’ ο οποίος μας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή η κτηνοτροφία είναι στο έλεος της φωτιάς και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία οργάνωση. Κάηκε ένας στάβλος στον Δορίσκο, όπου ο συνάδελφος είναι σε απόγνωση γιατί δεν έχει που να βάλει τα ζώα του κι ένας στάβλος στο χωριό Κίρκη κοντά στις Σάπες,  με ανάλογα προβλήματα. Δεν υπάρχουν απώλειες ζωικού κεφαλαίου προς το παρόν, μόνο εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί. Εμείς ως Συνεταιρισμός έχουμε ήδη ξεκινήσει κάποιες επισκέψεις σε μονάδες μελών του Συνεταιρισμού, μονάδες που έχουν υποστεί ζημιά για να δούμε τι κατάσταση επικρατεί αλλά και για να βοηθήσουμε συναδέλφους να μετακινήσουν ζώα σε ασφαλή μέρη, σε κάποιες αποθήκες για μερικές ημέρες. Προς το παρόν περιμένουμε να σβήσουν οι φωτιές…»


Κεντρική φωτογραφία: Οι καπνοί πάνω από την Αλεξανδρούπολη, όπως καταγράφηκαν από τον δορυφόρο Maxar Technologies.

You might also like