Στάσιμες παραμένουν οι πωλήσεις  του plant – based κρέατος            

Ενώ οι εναλλακτικές plant – based λύσεις τροφίμων έχουν γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα, οι πωλήσεις του φυτικού κρέατος παραμένουν στάσιμες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Conversation από την Jennifer Yule, Λέκτορα Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αναλυτικότερα, δεν είναι απόλυτα σαφές εάν το “αντί-vegan” κύμα που επικρατεί έχει επηρεάσει αυτή την αγορά, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί ενθαρρύνουν το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ vegan και μη, κάτι το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις. Επιπρόσθετα, η ίδια αναφέρει ότι η αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης έχει απορριφθεί από πολλούς καταναλωτές κυρίως λόγω των συγκριτικά υψηλότερων τιμών της από την αγορά του συμβατικού κρέατος.

Το plant – based κρέας τείνει επίσης να είναι πιο ακριβό από τις παραδοσιακές πηγές vegan πρωτεΐνης, όπως τα φασόλια, οι φακές και το τόφου. Δεδομένης της κρίσης του κόστους ζωής, οι καταναλωτές αναγκάζονται να κάνουν λιτές επιλογές όσον αφορά στα καλάθια αγορών τους και μπορεί να απορρίψουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προϊόν υψηλής ποιότητας. Μεταξύ άλλων, η Jennifer Yule αναφέρει ότι αρκετοί καταναλωτές μεταφράζουν τις vegan επιλογές ως μια «αριστερή πολιτική ιδεολογία».

Συγκεκριμένα, μέσα από την έρευνα φάνηκε ότι τα περιβαλλοντικά μηνύματα, που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των διαφημίσεων φυτικού κρέατος, δεν συμβαδίζουν με τους συντηρητικούς καταναλωτές. «Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι διαφημίσεις δεν προκαλούν ούτε την περιέργεια, ούτε το ενδιαφέρον τους» αναφέρει η ίδια, ενώ συμπληρώνει: «Οι μάρκες φυτικής προέλευσης πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν στους καταναλωτές για αυτό το θέμα, ώστε να προσελκύσουν καλύτερα τους σταθερούς κρεατοφάγους».

You might also like