Αμβροσιάδης: «Τρέχει» με 10% σε όγκο το 2023 – Εξαγωγές και νέα προϊόντα

Ο τζίρος αναπτύχθηκε το 2022 40% σε σχέση με το 2021

Με ανάπτυξη που κινείται γύρω στο 10% σε όρους όγκου – μιας και σε αξία η ανάπτυξη είναι αρκετά μεγαλύτερη, με τον πήχη να έχει τοποθετηθεί πέριξ των €200 εκατ. κινείται η φετινή χρονιά για την “Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύμπου“, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό, πολύ καλή είναι η πορεία των πωλήσεων σε Βαλκάνια, καθώς επίσης και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της πτηνοτροφικής επιχείρησης, την περυσινή χρονιά ο τζίρος αναπτύχθηκε 40% σε σχέση με το 2021, ενώ τα καθαρά της κέρδη σχεδόν πενταπλασιάστηκαν, μολονότι η βάση ήταν χαμηλή.

Σε ό,τι αφορά το portfolio της εταιρείας, θυμίζουμε ότι την περασμένη άνοιξη η εταιρεία μπήκε στην κατηγορία των έτοιμων κατεψυγμένων προϊόντων.

Η εταιρεία λάνσαρε και νέα σειρά αλλαντικών κοτόπουλου που περιέχει φέτες βραστού και καπνιστού κοτόπουλου για τοστ. Επιπλέον, στο portfolio προστέθηκε και μια νέα σειρά προϊόντων κοτόπουλου, η “Γης Ολύμπου”, που περιλαμβάνει premium κοπές και κυκλοφορεί σε συσκευασία για extra φρεσκάδα και αντοχή στο προϊόν στο ράφι.

Στόχος της εταιρείας είναι τα προϊόντα να έχουν παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του retail, αξιοποιώντας το ήδη διευρυμένο δίκτυο που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει το σταδιακό roll out των νέων προϊόντων και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία εξάγει σε Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Γερμανία νωπό προϊόν, και κατεψυγμένο σε πάνω από 20 χώρες. Ο τζίρος των εξαγωγών ξεπερνά το 10% του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Στο κομμάτι των επενδύσεων η εταιρεία τρέχει project €12,19 εκατ. Πρόκειται για project που εντάχθηκε στη δράση “Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα”, μια επένδυση δηλαδή που θα στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, με τα €5,474 εκατ. (45%) να καλύπτονται με δημόσια δαπάνη. Το μεγαλύτερο μέρος της εγκεκριμένης δαπάνης (€6,49 εκατ.) αφορά την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας), ενώ €3,941 εκατ. είναι η εγκεκριμένη δαπάνη για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις με σκοπό να διπλασιάσει τη δυναμικότητα στο σφαγείο, project ύψους €28 εκατ. που θα ολοκληρωθεί έως το 2026. Το νέο πλάνο αφορά μεταξύ άλλων σε:

  • διπλασιασμό των ψυκτικών χώρων του εργοστασίου στην Κατερίνη
  • εγκατάσταση δεύτερης γραμμής στον μύλο παραγωγής ζωοτροφών της εταιρείας, δυναμικότητας 20 τόνων την ώρα
  • αποθηκευτικούς χώρους 12.000 τόνων
  • εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών χώρων παραγωγής
  • βελτίωση του υφισταμένου εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου Επενδύσεις υλοποιούνται και στα ιδιόκτητα πτηνοτροφεία της, οι οποίες αφορούν σε 10 νέους πτηνοτροφικούς θαλάμους για την ενίσχυση της παραγωγής, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εταιρείας για κάλυψη 45%-48% της ζητούμενης ποσότητας από ιδιόκτητα πτηνοτροφεία.
You might also like