Λέσβος: Συναγερμός για κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Δύο πρωτογενείς εστίες ευλογιάς προβάτων και αίγων εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια  

Κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στη Λέσβο, συγκεκριμένα στην περιοχή του Σιγρίου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους του νησιού να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Μόλις χθες, ελήφθησαν δείγματα των ιστών του ζώου, τα οποία εστάλησαν σε κέντρο αναφοράς στην Αθήνα, με αποτέλεσμα σήμερα, να έρθει η θετική επιβεβαίωση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, το ζώο θανατώθηκε, ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται να εξεταστούν αύριο, Τετάρτη από κλιμάκιο κτηνιάτρων, καθώς πρόκειται για μονάδα με 450 ζώα.

Ειδικότερα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, δύο πρωτογενείς εστίες ευλογιάς προβάτων και αίγων εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έθεσε σε εγρήγορση τη διεύθυνση κτηνιατρικής Λέσβου.

Συγκεκριμένα, εφιστά την προσοχή για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων,  λόγω της εγγύτητας των εστιών και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια νέα επιζωοτία.

Σημειώνεται ότι, η ευλογιά των προβάτων είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα των αιγοπροβάτων.

Η νόσος μεταδίδεται άμεσα μέσα από την επαφή με μολυσμένο ζώο και κατανάλωση μολυσμένης τροφής, έμμεσα μέσω εργαλείων, οχημάτων, ή προϊόντων (στρωμνή, χαρτονομή), ενώ δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.

You might also like