Θεσσαλία: Τέλος από 1η Νοεμβρίου η δωρεάν περισυλλογή νεκρών ζώων – Νέες προϋποθέσεις  για τις αποζημιώσεις

Τεράστια υγειονομική βόμβα που απειλεί ολόκληρο τον Θεσσαλικό Κάμπο

Tα νεκρά ζώα στην περιοχής της Θεσσαλίας μετά τις θεομηνίες αποτελούν μία τεράστια υγειονομική βόμβα που απειλεί ολόκληρο τον Θεσσαλικό Κάμπο και όχι μόνον. Γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό, από τις αρχές Νοεμβρίου με την εταιρεία που τα περισυλλέγει, προκειμένου να γίνει με ασφαλή τρόπο η απόσυρσή τους από τις πληγείσες περιοχές. Είναι σημαντικό, επίσης, πως οι κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα με το Δελτίο Γνωστοποίησης Μεταβολών που θα προσκομίσουν σχετικά με τη Δήλωση Θανάτου Παραγωγικών Ζώων, θα πρέπει να έχουν επισυνάψει και το σχετικό έγγραφο παραλαβής του νεκρού ζώου από την KAFSIS, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την περισυλλογή τους.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι υποχρεωτική προκειμένου να καταχωριστεί η απώλεια του ζώου, με την απόλυτη εγκυρότητα, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, ώστε να γίνουν άμεσα όχι μόνον οι αποζημιώσεις λόγω των απωλειών των ζώων αλλά και λόγω πιθανών ζωονόσων.

Μιλώντας στον ιστότοπο Αgrotypos.gr, ο προβατοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, είπε τα εξής: «Την Τρίτη (24/10) ένας κτηνοτρόφος μέλος μας επικοινώνησε με την εταιρεία γιατί πέθαναν κάποια ζώα του λόγω ασθένειας. Η εταιρεία τον ενημέρωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου 2023 επειδή έχουν ολοκληρωθεί τα κονδύλια για την Κεντρική Μακεδονία θα σταματήσει να κάνει περισυλλογή νεκρών ζώων. Ο κτηνοτρόφος αιφνιδιάστηκε και ρώτησε τι θα πρέπει να γίνει. Η εταιρεία απάντησε ότι θα πρέπει να υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ/τόνο. Δηλαδή θα ζυγίζεται το ζώο και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να το πληρώνει. Μόνο έτσι θα γίνεται η συλλογή και θα πάρει το χαρτί. Μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό για τους αιγοπροβατοτρόφος αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι βοοτρόφοι που έχουν ζώα που είναι πολύ βαριά και αυξάνει το κόστος.

Οι κτηνίατροι του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Παιονία με τους οποίους επικοινώνησα μου ανέφεραν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και θα πρέπει να πάρουν μέτρα οι κτηνοτρόφοι. Επικοινώνησα και με τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς για το θέμα και με ενημέρωσε ότι σχεδιάζουν να δοθεί πρόσθετο κονδύλι μέχρι τέλος του 2023. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Έρχεται χειμώνας και σε λίγο θα έχουμε γέννες και θανάτους ζώων. Δεν μπορεί οι κτηνοτρόφοι να επωμιστούν ένα ακόμη έξοδο και ειδικά όσοι έχουν θανάτους από ασθένειες και θα πρέπει να γίνει η συλλογή των νεκρών ζώων για να πάρουν την αποζημίωση».

You might also like