Plant based κρέας: Αύξηση 48% στην εκτός σπιτιού κατανάλωση στις 5 μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης

Οι δαπάνες στην αγορά εστίασης για το 2024 αναμένεται να φτάσουν τα €338 δισ.

Η κατανάλωση προϊόντων πρωτεϊνών κρέατος φυτικής προέλευσης σε εστιατόρια εκτός σπιτιού (OOH) έχει αυξηθεί κατά 48% σε σύγκριση με το 2019 σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα της Circana. Αντίθετα, ο αριθμός των συνολικών μερίδων προϊόντων μειώθηκε σε άλλες κατηγορίες πρωτεϊνών τροφίμων, όπως το βόειο κρέας (-5%), το χοιρινό κρέας (-16%), το κοτόπουλο (-5%), τα ψάρια/θαλασσινά (-13%) και άλλο κρέας (-20%).

Τα προϊόντα φυτικής προέλευσης έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αλυσίδες fast-food και τα εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για βιώσιμες και πιο υγιεινές επιλογές μενού. Περίπου το 45% των καταναλωτών δήλωσαν ότι είναι πιο πιστοί σε εστιατόρια που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, με την Ιταλία να εκφράζει την ισχυρότερη ανησυχία (56%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (49%) και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανησυχεί λιγότερο (38%).

Σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες πρωτεϊνών, το κρέας φυτικής προέλευσης παρουσιάζει την ισχυρότερη ανάπτυξη σε όλες τις μορφές από το 2019. Ο συνολικός αριθμός των μερίδων σε κάθε κατηγορία πρωτεΐνης έχει μειωθεί με μία εξαίρεση – τα μπιφτέκια. Ενώ ο αριθμός των μερίδων σε άλλες μορφές, όπως τα σάντουιτς, έχει μειωθεί, τα μπιφτέκια παρουσίασαν σταθερή αύξηση (μοσχάρι +4%, κοτόπουλο +16%, ψάρι +11%, άλλο κρέας +14%) ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δυναμική αυτή θα συνεχιστεί και το 2024.

Η αυξανόμενη ζήτηση για είδη φυτικής προέλευσης, όπως τα μπιφτέκια, τροφοδοτείται από τους καταναλωτές που επιλέγουν να μειώσουν την πρόσληψη κρέατος. Παρόλο που οι vegan και οι χορτοφάγοι καταναλωτές αποτελούν μόνο το 2% και το 6% του πληθυσμού, αντίστοιχα, στις “5 μεγάλες” χώρες της ΕΕ, ένα σημαντικό 25% του συνολικού πληθυσμού ακολουθεί μια ευέλικτη διατροφή, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Η επιλογή vegan ή χορτοφαγικής διατροφής ή η υιοθέτηση μιας flexitarian προσέγγισης ως προς τις διατροφικές προτιμήσεις είναι πιο δημοφιλής στην Γερμανία (44%), ακολουθούμενη από την Γαλλία (35%).

TAΣΕΙΣ

Η μελέτη προέβλεψε ότι οι δαπάνες στην αγορά των υπηρεσιών εστίασης για το 2024 αναμένεται να φτάσουν τα €338 δισ. σε όλες τις “Big 5”, σημειώνοντας αύξηση €17 δισ. από το 2023 και €29 δισ. περισσότερα από το επίπεδο πριν από την COVID-19 το 2019. Ο αριθμός των χορτοφάγων και των vegans στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει σταθερός, ενώ ο αριθμός των flexitarians θα συνεχίσει να αυξάνεται.

 

You might also like