Χρονοδιάγραμμα δωρεάν αντικατάστασης ζώων και ανακατασκευής σταθμών

Σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο Τεχνικός Σύμβουλος καταθέτει στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του μέτρου.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος 5.2, για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και τη δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτερης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

Ο υπουργός παρουσίασε, επίσης, χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος για τη στήριξη των παρακάρλιων περιοχών, αλλά και πρόσθετες προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς, που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές,

Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 260 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις από την καταστροφή

«Στόχος μας είναι η άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μπορέσει -το συντομότερο δυνατόν- να υπάρξει και πάλι παραγωγή. Πέρα από τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, υπάρχουν και οι άμεσες ανάγκες που καλύπτονται από τις αποζημιώσεις της Κρατικής Αρωγής και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ήδη έχουν δοθεί σε κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις περίπου 24 εκατ. ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠAΑΤ.

 

 

«Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα, είναι έτοιμη να τα διαθέσει», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ακόμα, πως μέσω του ΕΛΓΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέβαλε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο (18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή, και 25 μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη φυτική παραγωγή) συνολικά 124 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, αναφέρεται πως σε περίπου 24.000 γεωργούς πληρώθηκαν προκαταβολές 107,5 εκατ. ευρώ και σε 2.400 κτηνοτρόφους πληρώθηκαν προκαταβολές 16,5 εκατ. ευρώ.

Πριν τα Χριστούγεννα 26 εκατ. ευρώ σε όσους δεν έλαβαν προκαταβολή

Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα, για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Έως τις 10 Ιανουαρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων  -και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α., να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο Τεχνικός Σύμβουλος αναμένεται να καταθέσει στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, για την ενεργοποίηση του μέτρου. Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης και της πρόσκλησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

 

 

You might also like