Οι εκτεταμένες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών θα μειωθούν, προκειμένου να τονωθεί η τοπική παραγωγή, δήλωσε πρόσφατα ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Κιρίλ Βάτεφ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, BNT. Ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για τη ρύθμιση αυτού του εμπορίου.
«Παράλογος» ο όγκος των εισαγωγών σύμφωνα με τον υπουργό
Σημειώνεται, πως σχεδόν το 80% των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται στη Βουλγαρία είναι εισαγόμενα, καθώς και το 50% του κρέατος, γεγονός που προκαλεί τις διαμαρτυρίες των ντόπιων παραγωγών.
«Είναι παράλογο να εισάγουμε (τόσα) φρούτα και λαχανικά. Υπάρχει έλλειψη κανόνων για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Ετοιμάζουμε έναν τέτοιο νόμο (για τη ρύθμιση του εμπορίου)», είπε ο υπουργός.
Αξίζει να αναφερθεί, πως η βουλγαρική γεωργία έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, λόγω των καλών εδαφών και του κλίματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πτώση στην παραγωγή και αύξηση των εισαγωγών. Οι αγρότες απαιτούν κρατική προστασία για την τοπική παραγωγή εδώ και χρόνια, αλλά έχουν κάνει πολύ λίγα για να αναπτύξουν συνεταιρισμούς για να προσφέρουν μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Από Τουρκία και Ελλάδα οι περισσότερες εισαγωγές
Οι μεγαλύτερες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη Βουλγαρία είναι από την Τουρκία και την Ελλάδα.
«Χρειάζονται κανόνες για τη θέσπιση ρύθμισης των εμπορικών σχέσεων σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι του καταστήματος», σχολίασε ο κ. Κιρίλ Βάτεφ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία είναι μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη για την ποιότητα των τροφίμων γιατί έχει τις λιγότερες καταγεγραμμένες τροφικές δηλητηριάσεις
Διπλασιάζεται η επιδότηση για νέους αγρότες
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έστειλε τις αλλαγές του στο Στρατηγικό Σχέδιο, το οποίο δημιουργεί τους κανόνες για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων έως το 2027, για έγκριση στην Επιτροπή της ΕΕ. Η συνολική επιχορήγηση της ΕΕ για τη βουλγαρική γεωργία είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι η ετήσια επιδότηση για τους νέους αγρότες θα διπλασιαστεί – από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ. Το κράτος προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίου εκκίνησης για είσοδο στον αγροτικό κλάδο 30.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός για τη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας και των οικολογικών υποδομών μειώθηκε κατά 120 εκατ. ευρώ, την ώρα που η χρήση φυτοφαρμάκων αυξήθηκε κατά 240 εκατ. ευρώ.