Για 1η φορά πάνω από τα 20 δισ. ευρώ τα ιταλικά ΠΟΠ προϊόντα

Τεράστια -και συνεχώς αυξανόμενη- είναι η συνεισφορά των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων στην ιταλική οικονομία.

Το όριο των 20 δισ. ευρώ αξίας παραγωγής το 2022, ξεπέρασε για 1η φορά στην Ιταλία ο κλάδος των προϊόντων ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη).

Το παραπάνω προκύπτει από τα πορίσματα της έκθεσης XXI Ismea-Qualivita και συνιστά μια αύξηση της τάξης του 6,4%, σε σχέση με την επίδοση της προηγούμενης χρονιάς. Τα εν λόγω προϊόντα (τρόφιμα και κρασιά), μάλιστα, είχαν μια συνεισφορά κατά 20% στον συνολικό κύκλο εργασιών της ιταλικής αγροδιατροφής. Σημειώνεται, πως εντός του κλάδου, ο τομέας των τροφίμων πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ (+9%), ενώ αυτός του κρασιού ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ (+5%).

Αποδίδει το ιταλικό μοντέλο

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί και το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξηγεί την επίδοση των Ιταλών, είναι πως η γειτονική χώρα διαθέτει ένα οργανωμένο σύστημα, το οποίο έχει 296 κοινοπραξίες προστασίας εγκεκριμένες από το υπουργείο Γεωργίας και περισσότερες από 195.000 εταιρείες στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και κρασιού. Ο κλάδος απασχολεί περίπου 580.000 ανθρώπους στον γεωργικό τομέα και σχεδόν 310.000 στον χώρο του μετασχηματισμού.

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, το «άλμα» των εξαγωγών του 2022, οι οποίες -χάρη στη συνεισφορά των τροφίμων και του κρασιού, έφτασαν τα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+8% από το 2021), που αντιπροσωπεύουν το 19% του κύκλου εργασιών της ιταλικής γεωργίας στο εξωτερικό.

Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 4,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 6% σε ένα έτος και κατά 66% στη δεκαετία, κυρίως λόγω της ανάκαμψης αγορών εκτός ΕΕ (+10%). Ο κλάδος του κρασιού πλησιάζει τα 7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πρόοδο 10% σε σχέση με το 2021 και 80% σε σχέση με το 2012 (+116% λαμβάνοντας υπόψη μόνο τους οίνους ΠΟΠ).

Η κυριαρχία του ιταλικού Βορρά

Μόνο οι τέσσερις περιφέρειες του Βορειοανατολικού τμήματος της Ιταλίας, συγκεντρώνουν πάνω από το ήμισυ (55%) της εθνικής αξίας των ΠΟΠ και ΠΓΕ, με το Βένετο και την Εμίλια-Ρομάνια να επιβεβαιώνονται ως οι κορυφαίες περιφέρειες συνολικά ως προς την οικονομική αξία, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν κατά 6 % το 2021.

 

Για 1η φορά πάνω από τα 20 δισ. ευρώ τα ιταλικά ΠΟΠ προϊόντα

 

Σε σχετικούς όρους, ωστόσο, είναι ο Βορειοδυτικός τομέας που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση (+12%), με κινητήρια δύναμη το Πιεμόντε και τη Λομβαρδία, την περιοχή με την υψηλότερη ανάπτυξη το 2022 (+318 εκατ. ευρώ). Η Κεντρική Ιταλία, με επικεφαλής την Τοσκάνη, σημειώνει +4%, ενώ η περιοχή «Νότος και Νησιά», μετά τις σημαντικές αυξήσεις που καταγράφηκαν το 2020 και το 2021, προχωρά κατά επιπλέον +3%, με συνεισφορά πάνω από όλα από την Καμπανία (+9 %), τη Σαρδηνία (+19%) και το Αμπρούτσο (+9%).

 

 

You might also like