FAO: Στο -3,5% ο Δείκτης Τιμών Κρέατος για το 2023

Φθηνότερα τα βοοειδή, τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα – Ακριβότερο το χοιρινό κρέας.

Μειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο -σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα- το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, όπως ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FAO Food Price Index – FFPI), ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,5% από τον Νοέμβριο και κατά 10,1% από τον Δεκέμβριο του 2022. Για το 2023 συνολικά, ο δείκτης ήταν 13,7% χαμηλότερος από τη μέση τιμή του προηγούμενου έτους.

O Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO

Αναφορικά με τα προϊόντα κρέατος, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 110,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,1 μονάδες (1,0%) από τον Νοέμβριο και 2,0 μονάδες (1,8%) κάτω από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο.

Τον Δεκέμβριο, οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος μειώθηκαν, υποστηριζόμενες από την παρατεταμένη ασθενή ζήτηση εισαγωγών από την Ασία, παρά την ανάκαμψη των εποχιακών εσωτερικών πωλήσεων σε ορισμένες χώρες εξαγωγής. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του βόειου κρέατος και του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν επίσης, αντανακλώντας το λιγότερο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Ασία, σε συνδυασμό με άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες σε μεγάλες περιοχές παραγωγής.

Αντίθετα, οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος ανέκαμψαν μετά από δύο μήνες διαδοχικών πτώσεων, λόγω της ισχυρότερης ζήτησης ενόψει των εορτών και της μείωσης των προμηθειών σφαγής στην Ωκεανία, καθώς οι πρόσφατες βροχές μείωσαν την πίεση για εκφόρτωση ζώων για σφαγή.

Το 2023 συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν κατά μέσο όρο 114,6 μονάδες, μειωμένος κατά 4,2 μονάδες (3,5%) από το 2022, λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας εξαγωγών από κορυφαίες εξαγωγικές περιοχές, εν μέσω υποτονικής ζήτησης εισαγωγών από βασικές χώρες εισαγωγής κρέατος, που αντικατοπτρίζει μειώσεις στις μέσες ετήσιες τιμές για τα βοοειδή, τα πουλερικά και τα αιγοπρόβατα, αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των μέσων τιμών του χοιρινού κρέατος.

You might also like